L'endometriosi pot provocar menstruacions doloroses i invalidants (@lyona_ivanova)
L'endometriosi pot provocar menstruacions doloroses i invalidants (@lyona_ivanova)

Endometriosi, una malaltia que pateixen les dones i el món ignora

RedaccióActualitzat

Tot i ser la malaltia ginecològica més freqüent, molta gent no sap què és l'endometriosi. I això inclou professionals de la salut i les mateixes dones.

L'endometriosi pot provocar menstruacions doloroses o invalidants, dolor durant les relacions sexuals i, fins i tot, infertilitat.

Es produeix quan el teixit de l'úter s'implanta en altres òrgans propers, com ara els ovaris, la bufeta o el recte.

Es calcula que una de cada deu dones en edat fèrtil en té. Com Marta Puig Paltor, il·lustradora, dissenyadora i realitzadora coneguda professionalment com Lyona.

"Des de que vaig començar a tenir la regla, va ser una regla molt dolorosa. Anava al ginecòleg, ho explicava, i l'única solució que em donaven era prendre un ibuprofèn. Inclús alguna vegada m'havia trobat de desmaiar-me, haver d'anar a urgències, i sentir que deien 'només té la regla'."

Finalment, després d'anys de periples per consultes mèdiques, a la Marta li van diagnosticar endometriosi. Tot i ser la malaltia ginecològica més freqüent, molta gent no la coneix.

Marta Puig Paltor, Lyona

"A mi m'ha passat moltes vegades, de dir 'endometriosi' i ningú sap què és."

Moltes dones atribueixen el dolor a la regla i es pensen que és normal. D'altres es pensen que no tenen cap problema fins que es troben amb dificultats per quedar-se embarassades. I també n'hi ha que no tenen mai símptomes. El fet és que, en els casos en què s'acaba detectant, el diagnòstic triga vuit anys de mitjana.

"Jo crec que si els homes tinguessin la regla, tot el món giraria entorn del cicle menstrual. I la malaltia suposo que ja faria molts anys que ja s'hauria descobert i s'hauria investigat i segurament hi hauria tractaments i seria tot una mica més esperançador."

 

 

El temps que passa sense diagnòstic no només fa que la dona visqui durant molts anys una situació que arriba a ser invalidant, sinó que permet que la malaltia s'estengui i afecti altres òrgans. 

Pot provocar canvis cerebrals que alteren la percepció del dolor. Canvia la manera com el cervell rep i processa aquest estímul dolorós, i encara que s'elimini la causa de base, el dolor es pot mantenir.

Actualment, els mètodes de diagnòstic habituals es basen en tècniques d'imatge, com la ressonància magnètica i l'ecografia

 


Tractament per a l'endometriosi

Hi ha diversos tipus de tractament de l'endometriosi, amb els objectius de reduir o eliminar el dolor i millorar la capacitat de tenir un embaràs.

Però també hi ha canvis en els hàbits que poden millorar la qualitat de vida i l'evolució de la malaltia. Així, és important tenir una alimentació saludable. És aconsellable reduir el consum d'aliments considerats inflamatoris, com ara lactis, carn vermella, sucres, cafeïna i xocolata. També és positiu practicar habitualment exercici físic i evitar el tabac i l'alcohol.

Les opcions de tractament inclouen cirurgia o teràpia hormonal, però no sempre són efectives i sovint tenen efectes secundaris significatius.

Segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra, s'ha comprovat que alguns derivats del cànnabis alleugen, en ratolins, el dolor provocat per l'endometriosi. El descobriment ha portat a iniciar un assaig clínic en col·laboració amb el Servei de Ginecologia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat) on

 

 

ARXIVAT A:
SalutFeminisme8M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut