Imatge satèl·lit del rastre de lava que està deixant el Cumbre Vieja (Maxar Technologies / Reuters)

S'aixeca el confinament dels 3.500 veïns de La Palma tancats per la mala qualitat de l'aire

La qualitat de l'aire ha millorat i s'ha aixecat la restricció

RedaccióActualitzat

3.500 habitants de quatre pobles de l'illa de La Palma s'han hagut de quedar a casa, tancant portes, finestres i persianes, durant hores per tal d'evitar al màxim estar en contacte amb l'exterior.

Aquest divendres a la nit es van complir les previsions que pronosticaven un canvi de direcció del vent, i els gasos tòxics que es desprenen un cop la lava del volcà toca l'aigua del mar no es dispersaven. És per això que es va decidir confinar petits nuclis de població de les zones de Los Llanos de Aridane i d'El Paso.

Aquest dissabte al migdia s'ha aixecat la restricció degut a la millora de la qualitat de l'aire.

Imatge presa des de la zona confinada d'El Paso (CCMA/Antonio Novella)

La lava expulsada pel Cumbre Vieja ja cobreix més de 700 hectàrees i ha engolit més de mil edificacions. En el següent mapa ofert per Copernicus es pot observar la quantitat de terreny que ha anat ocupant la lava dia a dia. Les zones de color blau cel i lila corresponen a l'avanç de la lava durant els últims dos dies.

Com es pot comprovar, la colada principal continua abocant lava al mar i ha creat una plataforma d'uns 50 metres d'altura i uns 320 d'amplada.

El següent vídeo fet des de l'aire mostra noves imatges del contacte de la colada amb el mar:

Els experts continuen ben pendents d'una nova colada que surt d'una nova boca d'emissió de lava. És la tercera i està situada a uns 600 metres més al nord que la boca principal.

El seu desig és que la nova colada s'uneixi amb la llengua ja existent. "Allò ideal seria que s'unissin, perquè així no afectaria terreny verge", ha assegurat la vulcanòloga Carmen López. De moment, la nova colada es va dirigint cap a la inicial.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa Palma
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut