Anells de cendra sobre el volcà de La Palma vist des del satèl·lit

Nestor GomezActualitzat

L'1 octubre es va capturar aquesta imatge ben singular a La Palma, en la qual s'observa uns anells de núvols de cendra concèntrics sobre el punt d'erupció del volcà Cumbre Vieja.

Imatge composta dels satèl·lits Terra i Aqua (NASA)

Des de l'entrada en erupció del volcà, el passat 19 de setembre, hem vist imatges de l'avanç de les colades magmàtiques fins al mar, de les diferents boques de sortida de la lava i de les columnes i la dispersió del fum sempre vist des de terra o des de poca altura. Ara, pugem fins als 700 metres per tenir una visió des dels satèl·lits Terra i Aqua de la NASA.

Observeu aquesta imatge curiosa de l'1 d'octubre. La columna de fum de l'erupció va crear aquests anells anomenats ones de gravetat. La columna de vapor d'aigua i gasos es va elevar ràpidament fins a xocar amb una capa molt més calenta i seca, situada a uns 5.300 metres. Una situació similar al que passa amb les inversions tèrmiques. Un cop arriba el fum a aquesta capa tan càlida, fa de tapadora i evita que el plomall de fum pugi més amunt. Davant l'impediment de pujar el que fa és expandir-se.

Com que el volcà va emetre de manera continuada els fluxos, a mesura que el fum topava contra la capa d'inversió tèrmica s'expandia en forma d'ones concèntriques, tal com passa quan tirem una pedra en un estany o llac. Unes ondulacions que migren des del punt en què la pedra toca l'aigua, creen un moviment cap amunt i cap avall i s'expandeixen cap a l'exterior al mateix temps que les ones perden definició.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut