Pedro Sánchez anuncia que dimarts s'aprovaran els indults als presos independentistes

"Traiem nou persones de la presó, però en sumem milions per a la convivència", defensa el president espanyol al Gran Teatre del Liceu

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat aquest migdia a Barcelona per què és partidari de concedir l'indult als nou líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem a penes de presó.

Sánchez ha començat en català, citant un fragment del poema "Ara mateix", "del gran Miquel Martí i Pol", ha dit.

"I som on som" han estat les seves primeres paraules, que ha repetit i que més endavant ha recuperat com un leitmotiv.

Ja en castellà, ha recordat que el poema continua dient "més val saber-ho i dir-ho / i assentar els peus en terra i proclamar-nos / hereus d'un temps de dubtes i renúncies / en què els sorolls ofeguen les paraules".

"Som on som, és a dir, som davant de la suma incalculable de càlculs errats de tots davant d'una realitat que no volem ningú però que hem fet entre tots."


"Podríem seguir així indefinidament, continuar amb el memorial de greuges, tornar als retrets, recrear-nos en els problemes, buscar noves causes, més culpables", ha argumentat. I, citant "el geni català Juan Marsé", ha dit: "Podríem continuar tancats en una sola i trista joguina: la discòrdia".

I ha defensat que s'ha de dedicar el temps i les energies "a apostar per la concòrdia", que ha assegurat que "és el que el govern d'Espanya ha decidit".

Ha anunciat, aleshores, que aquest dimarts proposarà al Consell de Ministres l'aprovació dels indults.

 

Protesta contra Pedro Sánchez a la platea del Liceu (Reuters/Albert Gea)


En aquest moment s'han sentit crits a favor de la independència i de l'amnistia. Els crits han durat uns minuts fins que altres assistents han fet callar les persones que cridaven.

Sánchez ha admès que hi ha persones que s'oposen als indults, però s'ha declarat partidari de la "reconciliació".

"Som on som i és des d'aquí que hem d'arrencar un nou camí", ha continuat Sánchez, que ha dit que hi ha tres motius per abordar ara els indults.

Ha argumentat que la via judicial ha acabat i que "el govern està obligat a donar resposta a les peticions de gràcia que arriben de la societat civil".

I ha volgut remarcar que l'indult és una mesura reconeguda en la Constitució espanyola i que no qüestiona la sentència -en aquest cas del Tribunal Suprem, que s'ha oposat a aquests indults-, sinó que obre una altra via, diferent de la judicial, per abordar una qüestió.

 

Sánchez, en un moment de la seva intervenció (Reuters/Albert Gea)


També que els indults no són només una mesura adreçada als nou empresonats pel Suprem, sinó a tot Catalunya i tot Espanya.

"Volem recuperar el diàleg, volem recuperar la convivència amb els catalans i catalanes que se senten vinculats als dirigents que són a la presó", ha dit Sánchez, abans d'afegir:

"Traiem nou persones de la presó, però en sumem milions per a la convivència."


"Si hi ha un moment propici [per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya] és aquest", ha dit Sánchez.

"És el moment de començar a construir el nou país que hem de deixar a les noves generacions."


Per això, ha afegit, calen condicions com el diàleg i la concòrdia, que ha defensat que formaven part de l'esperit que va fer possible la Constitució després de la dictadura franquista.

"No concebo una nova Espanya sense una nova Catalunya al capdavant."


"Restituirem la convivència, no des de l'oblit, sinó des del respecte, el sentiment i l'afecte", ha afegit. I ha continuat:

"No podem començar de zero, però sí començar de nou. Hi ha camí."


Sánchez ha tancat el seu discurs amb un desig: "Demà podem canviar la vida de nou persones i espero, també, que comencem a canviar la història de tots i de totes".

I ha tornat a utilitzar el català per tancar el seu parlament, d'uns 25 minuts de durada: "Catalunya, catalans i catalanes, us estimem", ha dit, abans de repetir-ho en castellà.

Quan Sánchez ha acabat el discurs, la degana del Col·legi de Belles Arts, Guiomar Amell, s'ha posat dreta i ha demanat a Sánchez si havia fet un monòleg o hi havia espai per al diàleg. El president del govern espanyol ha acceptat el repte i s'ha trobat una estona amb ella. Un equip de TV3 ha parlat amb Amell sobre la reunió amb Sánchez:


Absència del govern

L'acte de Sánchez, al Gran Teatre del Liceu, s'ha fet amb la participació de personalitats destacades de la societat civil catalana i sense cap representant del govern presidit per Pere Aragonès. També han rebutjat la invitació de La Moncloa la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca.

Aragonès ha decidit mantenir l'agenda prevista per a avui i mentre Sánchez parlava al Liceu ell era de visita a les Terres de l'Ebre.

El president del govern espanyol ha pronunciat la conferència "Retrobament, un projecte de futur per a tot Espanya" davant de representants institucionals, del món empresarial, sindical i cultural.

Fora del Liceu, a la Rambla, hi han coincidit algunes protestes contra la presència de Sánchez, convocades, sobretot, per la CUP i per l'ANC, que defensen l'amnistia per a totes les persones encausades en relació amb el procés.


Aragonès: "Els indults no són la solució"

Després que Sánchez hagués acabat el seu parlament al Liceu, Aragonès s'hi ha referit des d'Amposta en una "primera reacció d'urgència".

El president de la Generalitat ha volgut deixar clar que pensa que la decisió de concedir els indults "no aporta cap solució a una repressió que va molt més enllà i que afecta desenes i desenes de responsables públics i també de ciutadans afectats per aquesta causa general contra l'independentisme (...) que va més enllà dels nou presos i preses polítiques" que estan "empresonats per haver exercit el mandat de la ciutadania" l'1 d'octubre".

 

Aragonès ha respost Sánchez des d'Amposta (TV3)


Els indults són "una solució parcial", ha afegit. I ha defensat que "la proposta que genera més consens a Catalunya és l'amnistia".

Aragonès també ha insistit que "fer un referèndum no pot ser delicte" i que la sentència del Suprem és "injusta".


Casado: "Cop de gràcia a la legalitat"

En la seva resposta a la conferència de Sánchez al Liceu, el president del Partit Popular, Pablo Casado, no ha dubtat a intensificar les crítiques als indults. 

Així, ha acusat el president del govern espanyol de voler aconseguir "un canvi de règim" mitjançant "un cop de gràcia" a la legalitat.

 

Pablo Casado, president del PP, acusa Sánchez de voler fer un 'canvi de règim' (EFE/Emilio Naranjo)


Durant una reunió conjunta dels grups parlamentaris del PP al Congrés dels Diputats i al Senat, Casado també ha assegurat que Sánchez està "destruint les bases del sistema de convivència i desarmant sistemàticament l'estat amb iniciatives letals per al futur d'Espanya".
 

ARXIVAT A:
IndultsJudici procésGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut