El gir de Pedro Sánchez amb els indults: del no al sí en un any i mig

Les darreres setmanes el president espanyol ha defensat els indults en multitud d'actes, un gir que té com a rerefons algunes decisions dels tribunals europeus

Salvador SalaActualitzat

Fa un any i mig, durant un debat televisiu entre els candidats a les eleccions generals del 10-N, Pedro Sánchez es va mostrar partidari que els presos del procés complissin íntegrament la pena. Però no es va quedar aquí. "Em comprometo -va afegir- a incorporar al Codi Penal un nou delicte per prohibir d'una vegada per totes la celebració il·legal de referèndums."

Aquest mes de maig, però, Sánchez feia un gir de 180 graus. A la sortida del Consell Europeu, a Brussel·les, es mostrava favorable als indults. Ho justificava en un discurs sobre els valors. "L'entesa. El que per mi no són principis constitucionals són la venjança o la revenja." I aquest era el marc de l'enfrontament amb Casado a la sessió de control al Congrés, on el president del govern espanyol afegia altres arguments. "Hi ha un temps per al càstig i un temps per a la concòrdia", deia. I afegia: "Aquest govern prendrà la seva decisió (els indults) en benefici de la convivència entre espanyols."

En aquest moment del debat, veus del mateix partit, el PSOE, també es van aixecar contra els indults. Felipe González -que el 1988 va indultar l'exgeneral Alfonso Armada, un dels artífexs del cop d'estat del 23F- va dir que no es donaven les condicions per aplicar les mesures de gràcia. També alguns barons socialistes. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, desitjava "amb tota la meva ànima i tota la meva força que no es prengui aquesta decisió".

En aquest context, el 7 de juny Oriol Junqueras publicava una carta al diari Ara, titulada "Mirant al futur" on acceptava els indults i escrivia: "La millor via per fer-ho (arribar a la independència), com sempre he defensat, és la via escocesa. La via del pacte i l'acord, la via del referèndum acordat(...) Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l'objectiu que cal assolir."

La carta de Junqueras s'interpreta com que renuncia a la via unilateral per a la independència (Efe/Alejandro García)

La Moncloa elogia aquesta carta. Salvador Illa, el cap de l'oposició al Parlament de Catalunya, havia demanat poc abans un gest per part dels presos. Els barons socialistes es calmen. Sánchez té un trumfo per vendre als seus militants i desmuntar el relat de l'oposició.

Els moviments per afavorir el relat

Una oposició que fracassa en la convocatòria de la manifestació a Colón contra els indults. Ara és el moment de Sánchez. Fins i tot el seu candidat a Andalusia, Juan Espada,s guanya les primàries a Susana Díaz. Totes les peces es mouen per afavorir el relat de Pedro Sánchez i el PSOE. Des de La Moncloa es veu via lliure als indults.

Al rerefons de tot plegat hi bateguen les desfetes judicials d'Espanya en els tribunals europeus. Sense anar més lluny, el Tribunal General de la Unió Europea ha retornat provisionalment la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí. A més, un informe del Consell d'Europa es mostra favorable als indults i la retirada de les euroordres. Espanya apareix al costat de Turquia. S'imposa doncs desmarcar-se dels turcs.

Els set presos de Lledoners, sortint del centre penitenciari després d'obtenir el tercer grau, el 29 de gener (ACN / Mar Martí)
Els set presos de Lledoners, sortint del centre penitenciari després d'obtenir el tercer grau, el 29 de gener (ACN / Mar Martí)

Concedits els indults, el següent pas hauria de ser trobar una sortida a l'exili i la reforma del Codi Penal per situar els articles de sedició al nivell dels cànons europeus. Però aquesta ja és una altra història.

ARXIVAT A:
IndultsJudici procésPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut