Oriol Junqueras en un acte d'ERC
Oriol Junqueras en un acte d'ERC

Els indults, a punt: seran per "utilitat pública" i individuals, parcials i reversibles

Segons el diari El País la concessió d'indults als 9 presos del procés anirà acompanyada d'una àmplia argumentació política

RedaccióActualitzat

Tot apunta que els indults s'aprovaran, si no hi ha imprevistos, dimarts que ve. Uns indults que s'argumentaran, segons desgrana el diari El País, gairebé íntegrament per motius polítics, sense descuidar, però, la part jurídica. Segons fonts del govern espanyol que cita aquest mitjà, l'executiu de Pedro Sánchez els defensarà principalment com un gest cap a la societat catalana per la necessitat de tancar les "ferides del procés".

Segons aquest diari, cada indult s'argumentarà amb un informe diferent, d'una trentena de pàgines, en què, més enllà dels aspectes tècnics d'aquest tipus d'informes, es destacarà que tenen una "utilitat pública", com ja va dir aquest dissabte Miquel Iceta, per "fomentar la convivència a Catalunya". També es posarà èmfasi que és un gest cap als votants dels líders independentistes, més que cap als mateixos presos.

Els nou informes sobre els líders que són a la presó --els altres tres ja han complert condemna-- s'acabaran de perfilar aquest dilluns en la comissió general de subsecretaris, presidida per la vicepresidenta Carmen Calvo. Això abans que dimarts puguin passar al Consell de Ministres. Si no és així, l'executiu de Sánchez encara els podria aprovar el dia 29 de juny, un dia abans que el president espanyol vagi al Congrés, com ja ha anunciat, per explicar els indults dels presos independentistes.


Indults per a les penes de presó

Els indults seran parcials, i, segons la informació del diari El País, seran per a les penes de presó, però no per a les d'inhabilitació. Això implicaria, com s'ha anat explicant els últims dies, que Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell, condemnats per sedició, sortirien automàticament de la presó, mentre que Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, empresonats també per malversació, haurien d'esperar el recàlcul de la seva pena per accedir a la llibertat condicional.

Actualment, els líders del procés compleixen condemnes de 9 a 13 anys de presó, però ja n'han complert més de tres.

Segons la informació del diari, el govern espanyol deixarà molt clar el seu respecte a la sentència del Tribunal Suprem, cosa que els servirà per argumentar per què mantenen les inhabilitacions dels presos. Un altre dels punts destacats serà que es tracta de mesures de gràcia reversibles.

En l'argumentació del govern espanyol s'hi citarà la carta d'Oriol Junqueras de fa 15 dies, en què qüestionava la via unilateral i apostava per la multilateralitat.

El president espanyol defensarà l'aposta pels indults aquest dilluns en un acte al Liceu en el quart viatge que fa a Catalunya en una setmana. Les darreres setmanes, Pedro Sánchez ha defensat els indults en multitud d'actes i ha aconseguit el suport de sectors com els empresaris o els bisbes. També dels barons del partit, que fins fa poc eren poc favorables a aquesta mesura de gràcia.

De fet, el mateix president espanyol s'hi havia mostrat clarament en contra. Una postura que ha anat canviant després d'algunes decisions dels tribunals europeus.

El govern plantarà Pedro Sánchez al Liceu. L'acte ha causat malestar perquè se'n van assabentar per la premsa. Tampoc ha agradat que a les invitacions s'hagi obviat el càrrec i el tractament institucional. El president Pere Aragonès ha excusat a La Moncloa la seva absència sense més explicacions.

Junqueras: "L'indult és un triomf"

Amb els indults a tocar, el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha defensat aquest diumenge en una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio que "l'indult és un triomf perquè demostra les febleses de l'Estat".

Junqueras argumenta que les seves condemnes "no resistiran la confrontació" amb la justícia europea, i per això "l'Estat intenta protegir-se i intenta fer-ho revertint algunes de les mesures abusives que ha pres en tot aquest període".

Oriol Junqueras en un acte d'ERC
Oriol Junqueras en un acte d'ERC (EFE/Alejandro García)

A aquells que, des de l'independentisme, defensen que els indults no ajuden a aconseguir l'objectiu final d'una república catalana, els contesta que s'equivoquen. "Tot allò que contribueixi que hi hagi més dels nostres treballant des de tot arreu ajuda la independència".

"Sens dubte si estem a la presó és perquè estan convençuts que si estem fora ajudarem a la independència"

"Si som més útils estant a fora que a dintre, està clar que volem ser útils". Així ha respost Junqueras en demanar-li si ell vol l'indult. El líder d'ERC no ha volgut entrar gaire en el concepte de reversibilitat, però sí que ha subratllat que la seva opinió i compromís és "ben conegut per tothom".

Pel que fa a l'acte de Pedro Sánchez al Liceu i la plantada del Govern, ha indicat que ell coincideix amb Pere Aragonès que si el govern espanyol "vol fer alguna cosa que la faci, però que deixi d'especular sobre aquestes qüestions, perquè l'únic que fa és especular amb el patiment de moltes persones". 

ARXIVAT A:
IndultsJudici procés
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut