Marta, enòloga i treballadora autònoma, atén els clients des casa (EFE)

Els requisits i els riscos informàtics del teletreball en temps de coronavirus

Alguns especialistes consideren que la crisi de la Covid-19 n'ha fet avançar el procés de transformació equivalent a 5 o 10 anys

RedaccióActualitzat

El 13 de març, les escoles van tancar i, davant del confinament generalitzat i per poder fer front a la situació, moltes empreses van organitzar-se perquè el màxim de treballadors pogués treballar des de casa.

Segons els especialistes, per fer-ho de manera segura, fan falta tres condicions bàsiques: un ordinador de l'empresa, connexió a una xarxa VPN i un tallafocs per evitar atacs informàtics.

Rosa Ortuño, de l'empresa especialitzada OptimumTIC, considera que moltes empreses no estaven tècnicament preparades per cobrir-les:

"Hi ha empreses grans que van dir als treballadors: que no tens un ordinador personal? Doncs amb el teu ordinador personal."


Amb 5.000 euros n'hi ha prou

Una VPN és una xarxa privada virtual que permet treballar en el mateix entorn i amb la mateixa seguretat amb què es treballa dins de la xarxa de l'empresa, cosa que permet molta més seguretat que no pas la simple connexió casolana a internet.

Segon Ortuño, tot plegat no exigeix inversions gaire grans:

"A nivell d'una empresa petita, un tallafocs informàtic, un bon tallafocs, costa 1.000 o 2.000 euros. Després cal fer unes quantes coses més, però què et pots gastar? 4.000, 5.000 euros? Per a una empresa què és això enfront la teva reputació o que no tinguis a les persones preparades per fer un teletreball adequat?"

Antoni, empleat de banca a Granollers, treballant des de casa (EFE)

Molts més ciberatacs

De fet, es calcula que durant el confinament els ciberatacs han crescut un 300%. I, per tant, l'interès per tenir eines cibersegures també s'ha disparat.

Ho afirma Ricard Vallespí, responsable de projectes TIC de la Cambra de Comerç de Barcelona, que afegeix que la crisi del coronavirus ha suposat un gran al·licient per fer aquesta transformació:

"Nosaltres, que estem impulsant molt la transformació digital de les empreses, creiem que aquesta situació ens ha fet avançar cinc o deu anys."

Empreses amb els deures fets

Però hi ha empreses que han pogut continuar treballant amb normalitat durant el confinament. És el cas Matelco, l'empresa per a la qual treballa  Xavier Oliveras com a director tècnic.

Fa cinc anys van fer la migració al núvol i actualment 15 dels 16 empleats treballen des de casa, cosa que els permet una gran flexibilitat en tots els sentits:

"Bàsicament també per flexibilitat a l'hora de tenir problemes informàtics, de poder treballar en qualsevol lloc, en qualsevol moment sense cap mena de problema."

Actualment hi ha fons europeus que permeten finançar bona part de la transformació de les companyies.

En definitiva, que tot plegat ha posat de manifest nous riscos i noves necessitats perquè la feina des de casa es pugui dur a terme amb la seguretat i en les condicions adequades.

Natàlia Anguera, directora d'ACNUR a Catalunya, treballant des de casa (EFE)
ARXIVAT A:
Coronavirus Teletreball
Anar al contingut