Els quatre ajuntaments del Jussà afectats pel pas de la MAT presenten un recurs d'alçada al projecte

Actualitzat

ACN Tremo - Els ajuntaments d'Isona i Conca Dellà, Castell de Mur, Gavet de la Conca i Tremp han presentat aquest divendres un recurs d'alçada al projecte de la MAT del Pallars. El Consell Comarcal del Pallars Jussà també ha fet el mateix per intentar evitar el pas d'aquesta línia de molt alta tensió per la comarca. Cada ajuntament ha presentat el seu recurs de manera individual però consensuada entre tots. El recurs tindria dos objectius: la impugnació de l'adjudicació d'impacte ambiental del ministeri de transició ecològica i demanar la nul·litat del projecte per factors com les implicacions socials o paisatgístiques. Els alcaldes argumenten que es van presentar més d'un centenar d'al·legacions per part d'entitats que no s'han tingut en compte.

L'alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ha explicat que han decidit tirar endavant el recurs d'alçada per poder presentar un contenciós administratiu en cas de ser necessari. Romero ha parlat de l'impacte ambiental i paisatgístic que aquesta línia ocasionaria al territori i ha lamentat que no s'hagin tingut en compte les desenes d'al·legacions presentades per col·lectius de la comarca.

L'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella, ha explicat que aquesta línia elèctrica ja es va projectar l'any 2004, per part de Red Eléctrica, però va ser desestimat. L'any 2021 es va reactivar, per part de Forestalia, una empresa privada. Abella ha explicat que Forestalia va presentar el projecte per una línia d'evacuació, però els ajuntaments creuen que es de transport. Aquest matís és important, per Abella, perquè si és de transport la competència és de Red Elèctrica i no podria ser una empresa privada la que tirés endavant aquest projecte.

L'alcalde de Castell de Mur, Miquel López, ha remarcat que el projecte "no ha tingut en compte el territori en cap moment" i ha recordat que el Pallars Jussà ha contribuït de forma àmplia al llarg de la història a generar energia neta per al conjunt del país. A tall d'exemple ha dit que fa anys per construir els pantans van negar terres de cultiu per poder generar energia elèctrica.

López s'ha queixat que aquesta línia passa per molts pobles de la comarca amb l'impacte que ocasionaria i ha explicat que el projecte preveu més de vint torres al seu municipi.

L'alcalde de Gavet de la Conca, Xavier Badia, ha recordat que els ajuntaments afectats ja l'any 2021 van presentar al·legacions d'impacte ambiental i paisatgístic al projecte ambiental d'aquesta línia. Badia ha recordat que aquest divendres era el darrer dia per presentar el recurs d'alçada i així ho han fet els ajuntaments afectats pel pas de la línia i el Consell Comarcal.

L'alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ha recordat que presentar el recurs d'alçada era un pas necessari per intentar frenar el projecte, després que a finals de setembre el BOE publiqués l'autorització prèvia del govern espanyol, a falta de l'informe d'impacte ambiental de la Generalitat. Abella ha explicat que si ara no haguessin fet aquest pas de presentar el recurs d'alçada, "la resolució del BOE quedaria ferma i, per tant, ja no hi podríem fer res".

Durant la roda de premsa, els alcaldes i alcaldesses han recordat que el Jussà és una comarca que ja produeix el 17% de l'energia verda del país, quan solament representen el 0,17% de la població de Catalunya.

Anar al contingut