Els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio: "Censurar paraules és censurar informació"

Els consells professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio consideren "un atac a la llibertat d'expressió" la prohibició de la Junta Electoral d'usar les expressions "exili", "exiliats" i "presos polítics"

RedaccióActualitzat

Els consells professionals d'Informatius de TV3 i de Catalunya Ràdio rebutgen de manera categòrica les resolucions de la Junta Electoral Provincial de Barcelona que prohibeixen l'ús de les expressions "exili", "exiliats" i "presos polítics".

En un comunicat, el Consell Professional de TV3 qualifica la resolució de "censura incompatible amb el respecte a la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa". Els magistrats, segueix el comunicat, "ordenen reescriure el que passa quan no els agrada el que passa".

El Consell recorda que el mot "exili" o "exiliat" és present al relat informatiu de TV3 atenent al significat que recullen els diccionaris de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Enciclopèdia Catalana i de la Real Academia Española.

Pel que fa a l'expressió "presos polítics", el Consell remet a la definició de pres polític de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. La mateixa definició que "ha estat la base del govern espanyol per assegurar que a Espanya no hi ha presos polítics" és la que "serveix a organismes de suport als presos polítics per asseverar que els activistes i polítics empresonats són 'presos polítics'".

"Als mitjans de comunicació de la CCMA ens hi hem referit amb expressions diverses que –pensem- caben en el pronunciament del Consell d'Europa. Imposar la tria de paraules que fan els mitjans per narrar la realitat és censura."

Pel Consell, la resolució de la Junta Electoral crea un greu precedent en el que considera "control del discurs informatiu".

"Avui és 'exili' i 'presos polítics'. Demà ja veurem quines paraules seran."

 

"Censurar paraules és censurar informació"

 

En termes similars, el Consell Professional de Catalunya Ràdio alerta:

"El risc d'obrir aquesta porta és imprevisible i pot tenir conseqüències incalculables."

Parla d'"atac directe a la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa":

"Els magistrats han ultrapassat les seves competències i s'han convertit en una figura que crèiem oblidada. Tornen els censors i temem que la Junta Electoral Provincial vulgui iniciar una cacera de bruixes."

Pels professionals de Catalunya Ràdio, a més, "prohibeixen sense escoltar-nos", perquè "hem debatut intensament des del primer dia la utilització d'aquests termes i sempre hem defensat que el millor era utilitzar-ne d'altres":

"No cal que vingui ningú de fora a dir-nos què hem de dir o com hem de fer la nostra feina."


La "intromissió" de la JEC amb la cobertura de la manifestació de Madrid

Pel que fa a la consideració de la JEC que la cobertura de la manifestació celebrada a Madrid el 16 de març "va vulnerar els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa" ja que es tractava d'un "acte inequívocament partidista", el Consell de TV3 ho considera també "un atac a la llibertat d'expressió i informació".

"Acceptar aquesta intromissió seria acceptar que s'aparta els professionals de TV3, Catalunya Ràdio i els Mitjans Digitals del disseny de la seva programació per posar-lo en mans d'uns magistrats que s'arremanguen la toga i confeccionen la graella."

També titlla de "surrealista" que la Junta Electoral ordeni atorgar temps d'emissió als partits que no van donar suport a una manifestació que va tenir el suport de més de 50 entitats de tot l'Estat.

I des del Consell de Catalunya Ràdio, afegeixen:

"Els magistrats no haurien de tenir cap autoritat per decidir quina ha de ser la programació dels mitjans públics. La decisió ha de ser, únicament i exclusivament, dels seus professionals, com hem reclamat sempre, lliure de cap ingerència política i, també, jurídica."

 

Comunicat del Consell Professional de TV3:

 

 

Comunicat del Consell Professional de Catalunya Ràdio:

 


Col·legi de Periodistes de Catalunya: "Menyspreu inadmissible"

El Col·legi de Periodistes de Catalunya també ha carregat contra la decisió de la Junta Electoral Central. La qualifica "d'intromissió en tota regla a un dels pilars fonamentals de la democràcia i un menyspreu inadmissible i intolerable a la feina dels periodistes, que queden relegats i menystinguts".

Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, considera que la JEC s'extralimita en les seves funcions:

"Estem sorpresos que la Junta Electoral Central, una vegada més, vagi contra els interessos generals d'una societat democràtica, menystenint, ignorant i trepitjant els periodistes i anant contra la llibertat d'expressió. Tractant els mitjans públics com si haguessin d'escriure al dictat, una vegada més".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióTv3Catalunya RàdioProcés catalàLlibertat d'expressió Llibertat de premsa
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut