Girona

Els pagesos treuen els tractors al carrer per reclamar part de l'aigua del Ter que ara marxa a Barcelona

Els pagesos i regants del Ter han sortit al carrer per per protestar contra les restriccions d'aigua que els exigeix el Departament de Medi Ambient. Ho han fet amb els seus tractors i han recorregut durant tres hores les carreteres gironines. La tractorada s'ha posat en marxa a Pals i a Torroella de Montgrí pels volts de quarts d'onze i ha acabat a dos quarts de dues del migdia al pont de Fontajau de Girona. En total, una comitiva d'un centenar de tractors ha seguit la marxa per dues rutes diferents, per Verges i per la Bisbal.

Actualitzat

Els pagesos del Ter han tornat a trepitjat les carreteres per fer sentir la seva veu. La sequera i les restriccions d'aigua a la zona han posat en peu de guerra els regants del riu, que no volen que es continuïn malmetent les seves collites.

Els manifestants han passejat els tractors per les carreteres gironines convocats per la comunitats de regants del Ter i els sindicats agraris Unió de Pagesos i Joves Agricultors. Uns 150 tractors i més de 300 persones han circulat des de Pals i Torroella per Verges i la Bisbal fins a arribar al pont de Fontajau sobre el Ter a Girona. Allà han dedicat una xiulada a tots els polítics i han demanat la dimissió dels consellers de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i d'Agricultura, Joaquim Llena.

Els regants entenen la situació de Barcelona però demanen que la solidaritat no surti només del Ter. De fet, el membre de la comissió permanent d'UP Lluís Mont reconeix que l'aigua de boca és el més important, però crítica que l'àrea metropolitana s'endugui tanta aigua per destinar-la a la indústria i al comerç. Per això, els regants reclamen que tornin 45 dels 265 hectòmetres cúbics anuals d'aigua del Ter que es destinen a Barcelona. Asseguren que els necessiten "per sobreviure" i recorden que és tant respectable la seva activitat com la del teixit industrial barceloní.

Segona tractorada en un mes

El 2 de març ja hi va haver una altra tractorada: un centenar de tractors i més de 800 persones es van mobilitzar llavors en els dos ponts més emblemàtics que creuen el riu Ter al Baix Empordà, el de la C-31 a Torroella de Montgrí i el de la C-252 a l'altura de Verges, per reclamar el retorn de l'aigua del Ter, expressar el seu descontentament per la "manca de previsió" de l'administració en la sequera que pateix Catalunya i criticar la pretensió del govern de penalitzar la pagesia en el repartiment de l'aigua.

Anar al contingut