La Jonquera

Els Mossos posen fi al bloqueig a la Jonquera i desallotgen Montmeló

Els Mossos d'Esquadra han aixecat els controls dels piquets informatius instal·lats des de dilluns a la Jonquera, al pas fronterer, per permetre el pas dels milers de camions que estan aturats des de llavors als aparcaments de la població. L'obertura del pas de camions posa fi a un bloqueig que no ha afectat en cap moment els turismes, però que ha provocat situacions difícils entre alguns dels camioners aturats, ja que n'hi havia que no tenien aliments ni diners. L'actuació dels Mossos s'ha dut a terme sense incidents. Poc després, els Mossos han desallotjat també el pàrquing de Montmeló, on hi havia centenars de camions. Paral·lelament, s'han repetit per tercer dia consecutiu les marxes lentes, a la Ronda Litoral, la B-30, la C-32, la C-33, la C-58, l'AP-2 i l'AP-7, que han provocat importants retencions.

Actualitzat

Els camions tornen a circular pel pas fronterer de la Jonquera des de les onze del matí. Els Mossos d'Esquadra, en una acció coordinada amb la Gendarmeria francesa, han posat fi a tres dies de col·lapse en aquest punt a causa de la vaga de transportistes, tant a l'autopista AP-7 com a la carretera N-II.

I és que els controls dels piquets informatius impedien des de diumenge el pas de camions per aquest punt, i se n'havien arribat a acumular fins a 3.000, que estaven estacionats als aparcaments de la Jonquera. Alguns dels camioners, a més, molts dels quals són estrangers i no tenien coneixement de la vaga, han hagut de suportar condicions dures.

La policia catalana ha informat els piquets que aixecaven el bloqueig per motius humanitaris, i aquests, integrats per una quinzena de persones, no han oposat cap resistència a la policia, tot i que consideren que es vulneren els seus drets.

A més, els Mossos també han procedit al desallotjament del pàrquing de Montmeló, on hi havia aparcats centenars de camions que havien quedat atrapats en aquest punt com a conseqüència dels piquets. Les autoritats, que van decidir enviar-los a aquest aparcament perquè poguessin tenir accés a serveis, els han permès reprendre la marxa.

Marxes lentes a les carreteres catalanes

Tot i això, la vaga, que provoca problemes d'abastiment que comencen a ser preocupants, continua, i les accions de protesta també, sobretot a través de marxes lentes per les carreteres catalanes. Aquest dimecres a la tarda, els camions han circulat lentament per dos trams de l'AP-7 provocant retencions que s'han dissolt poc a poc, però que han acabat afectant altres vies com l'enllaç amb la B-30 en tots dos sentits, a l'altura de Sant Cugat del Vallès. A l'AP-2 també hi ha hagut circulació lenta a l'enllaç amb l'AP-7 a l'altura del Papiol, així com a la C-58 en sentit sud entre Montcada i Barcelona, que ha patit trànsit dens.

També la B-10, la Ronda del Litoral, ha tornat a patir els efectes de les mobilitzacions per tercer dia consecutiu. Una de les diverses marxes que s'han fet en aquesta via ha causat al matí retencions de fins a tretze quilòmetres en direcció al nus del Llobregat. També a la C-33 hi ha hagut fins a nou quilòmetres de congestió cap a Mollet del Vallès. Durant el matí, els camions també han circulat lentament a les autopistes C-32 i C-58, a l'altura de Mollet del Vallès.

A més, a les dotze del migdia, un grup de transportistes ha tallat durant deu minuts l'AP-7, a l'altura del CIM Vallès, a Santa Perpètua de Mogoda. Ho han fet en record del membre d'un piquet informatiu mort per atropellament a Granada, aquest dimarts, i no han causat gaires retencions. A més, uns 200 vaguistes han fet una manifestació pel centre de la capital catalana. En aquest cas, però, ho han fet a peu.

Incidents i detencions a Madrid

Paral·lelament, a Madrid el sector continua negociant amb el govern per trobar una sortida a la crisi. Amb una cinquantena de mesures fiscals sobre la taula que la majoria de representants dels transportistes han acceptat, s'afronta el tercer dia de converses per intentar que Fenadismer i Confedetrans, les organitzacions convocants de la vaga, que només representen el 18% dels transportistes, acceptin posar fi a l'aturada.

A banda de ser l'epicentre de les negociacions, la capital de l'Estat també ha estat escenari d'actes de protesta dels vaguistes, que han tornat a provocar importants problemes de trànsit, sobretot a l'A-1, A-2, A-4 i A-6. Els camioners han col·lapsat gairebé tots els accessos de Madrid fins que les autoritats els han obligat a obrir el pas. Hi ha hagut incidents i s'han practicat fins a 34 detencions.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut