La Jonquera / Santa Perpètua de Mogoda / Barcelona

La protesta dels camioners col·lapsa el trànsit i provoca cues quilomètriques

Eels transportistes han començat una vaga indefinida per protestar contra l'elevat preu dels carburants, que els deixen cada cop menys marge de benefici. Piquets informatius tallen a la Jonquera el pas de camions a l'AP-7 i a l'N-II en tots dos sentits de la marxa, i ja hi ha uns 2.000 vehicles atrapats. El bloqueig, però, no afecta els turismes. Aquestes protestes també s'han estès a les carreteres catalanes. Diverses marxes lentes de camions a l'AP-7, la C-58 i les rondes de Barcelona han ocasionat problemes de trànsit durant tota la jornada i les retencions han estat quilomètriques. Per tot plegat, sembla que el conflicte s'allargarà.

Actualitzat

Arrenca una setmana que es preveu d'allò més dura pel que fa als transports per carretera. Els transportistes de tot l'Estat fan vaga des d'aquesta mitjanit, una aturada que a Catalunya ja es va iniciar divendres, per protestar contra els alts preus dels carburants, que n'ofeguen cada cop més l'activitat econòmica. Els efectes han començat a fer-se sentir amb talls al pas entre França i Catalunya per la Jonquera des de primera hora de la matinada.

Centenars de transportistes i els seus vehicles, en total uns 2.000 camions segons els portaveus de la plataforma catalana de transports, s'esperen als aparcaments propers a la frontera, però no només als pàrquings. Com que ja estan plens, hi ha camions aturats al llarg de dos quilòmetres en direcció sud, tant al voral de l'autopista com al de la Nacional II. Les autoritats, en vista de la possibilitat que la protesta s'allargui, han decidit traslladar els vehicles atrapats al poble de la Jonquera. A les entrades i sortides de la localitat, els piquets continuen informant i impedint la circulació als transportistes.

Tot i això, pel que fa a la resta de vehicles, poden circular en tots dos sentits de la marxa sense cap problema. Els transportistes francesos també s'han solidaritzat amb la vaga. A més, grups de piquets també bloquegen l'accés al centre de mercaderies de Riudellots de la Selva.

Les marxes lentes afecten els accessos a Barcelona

Els transportistes han tornat aquest dilluns a la tarda a fer marxes lentes en diversos punts de l'àrea metropolitana. La via on hi ha hagut més incidències ha estat la C-58, pràcticament aturada des de Terrassa fins a l'entrada a Barcelona pel Nus de la Trinitat des de mitja tarda. Els camioners també han fet una marxa lenta a la Ronda de Dalt de Barcelona, on han provocat també retencions importants durant la tarda.

On també hi ha hagut retencions és a la C-16 a Sant Fruitós de Bages, on una quinzena de transportistes han fet talls intermitents a la confluència amb l'Eix Transversal. I per últim, a la C-32, des d'Esplugues fins a Barcelona també hi ha hagut afectacions per les protestes dels camioners.

Però aquestes no són les úniques mobilitzacions d'aquest dilluns. Al matí els vaguistes s'han concentrat a l'altura del barri del Bon Pastor, però els Mossos els han impedit l'accés a la Ronda Litoral amb els seus vehicles. Els transportistes han decidit tallar la ronda a peu, però el tall només ha durat uns deu minuts. A les dotze del migdia les autoritats han accedit a deixar-los entrar esglaonadament a la ronda i s'ha iniciat una marxa lenta.

Paral·lelament, els vaguistes han arribat fins al Pla de Palau, on aquesta tarda s'han concentrat com a protesta i on han entregat un document amb les seves reivindicacions a la delegació del govern central. Els transportistes també s'han manifestat davant del departament de Política Territorial i Obres Públiques i s'han reunit amb representants del govern català, que s'ha compromès a estudiar mesures correctores com la supressió del cèntim sanitari.

També a l'AP-7

Abans, però, els camioners ja havien fet una marxa lenta per l'AP-7, a l'altura de Santa Perpètua de Mogoda. Al peatge de la Roca del Vallès també s'hi han concentrat transportistes que demanen que els Mossos els donin suport per garantir la seguretat sobre l'asfalt. Després, a la Roca, els piquets han aturat tots els transportistes que volien continuar treballant. Els Mossos han conduït tots aquests camions fins al costat del Circuit de Montmeló, perquè allà, a diferència del peatge de la Roca, hi ha dutxes i serveis.

Però, per sorpresa dels xofers, les autoritats han decidit poc després desallotjar-los dels aparcaments de Montmeló. En aquest punt, dotacions policials també han obligat els transportistes a continuar la ruta.

Un altre dels punts calents de la jornada ha estat Mercabarna, on els piquets han estat bloquejant les entrades i les sortides del mercat. De moment, no hi falten productes, perquè aquest cap de setmana hi ha entrat més estoc del que és habitual, però si la vaga continua es calcula que a mitjans de setmana no hi haurà existències per vendre.

La situació es repeteix a tot l'Estat

Segons els convocants de la primera jornada de la vaga indefinida a Espanya dels transportistes, Fenadismer i la Plataforma Nacional de Transport per Carretera, l'aturada té un seguiment total i confien que podran pressionar el govern en les negociacions per trobar una sortida a la crisi.

La protesta dels transportistes ha provocat, des de primera hora del matí, importants retencions a les vies d'accés a les principals ciutats espanyoles. A la capital de l'Estat, els problemes han estat especialment importants i tot i que les mercaderies han arribat a Mercamadrid, durant unes hores no han aconseguit sortir del mercat central madrileny. L'arribada de la policia ha fet, però, que es dissolguessin els piquets i el mercat ha continuat funcionant, tot i que amb molt poca activitat.

També en mercats com el de València o Bilbao ha augmentat l'activitat el cap de setmana per esquivar la protesta. I aquest dilluns hi ha hagut alguns incidents, com talls de carretera i rodes punxades d'aquests camions.

A la frontera d'Irun, la protesta ha provocat cues quilomètriques a la part espanyola i encara eren pitjor a la part francesa. Segons les dades de Fenadismer, al voltant de 130.000 professionals estan convocats a l'aturada. Un 75% dels transportistes que operen a Espanya són treballadors autònoms.

Les repercussions

A Catalunya, els representants del sector que secunda l'aturada preveuen que sigui dura i alerten que les accions poden paralitzar el país. De fet, la por que hi hagi desabastiment ja s'ha estès i provoca les primeres conseqüències. Els transportistes demanen que la llei estableixi un preu mínim obligatori perquè els transportistes no cobrin per sota dels costos que tenen i altres mesures de protecció social per als autònoms del sector.

Els pescadors es queden a port

La Federació Nacional de Confraries de Pescadors ha anunciat que rebutja continuar amb una vaga indefinida de la flota artesanal però farà aturades puntuals i no sortiran a la mar fins el dijous. Aquest dilluns els vaixells d'encerclament i d'arrossegament ja s'han quedat a port.

El sector està pendent d'una reunió dels seus representants amb la ministra de Pesca, per traslladar-li les seves reivindicacions i, segons el resultat de la trobada, decidiran noves mobilitzacions. Els pescadors catalans reclamen un pla de xoc que modernitzi el sector, que s'aprovi una renda mínima de subsistència pesquera i que se'ls ajudi a l'hora de desballestar les embarcacions menys rendibles.

La vaga afecta algunes sortides de vaixells entre la Península i les Balears

Acciona Trasmediterrània i Baleària han anul·lat un total de quatre sortides entre Palma i els ports de la Península, mentre que l'empresa Iscomar, que transporta mercaderies entre les illes, desconeix si els dos vaixells que aquest dilluns s'han dirigit cap a València i Barcelona podran fer el trajecte de tornada a Palma aquest dilluns a la nit.

Una de les sortides suspeses és la del "Superfast Galicia" d'Acciona, que havia de salpar des del port de Barcelona cap a Palma a les deu del vespre. La companyia ha declarat que operaran amb normalitat la resta de vaixells que comuniquen la Península amb l'arxipèlag balear i que transporten càrrega i viatgers.

Baleària ha cancel·lat els trajectes dels vaixells "Borja I" i "Borja II", que havien d'arribar a Palma procedents de Barcelona i València a les 6.00 i a les 6.30 h del matí de dimarts, respectivament. El vaixell "Illa de Botafoc", que tenia l'arribada prevista a Maó dimarts a les 8.30 h del matí, tampoc no sortirà des de Barcelona.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut