Birmània

Els monjos budistes tornen a ocupar els carrers de l'antiga capital birmana malgrat les amenaces de les autoritats del país

Novè dia de mobilitzacions. Els monjos budistes tornen a ocupar els carrers de l'antiga capital birmana, malgrat les advertències de les autoritats del país. Des de bon matí, desenes de camions militars patrullen pels voltants del temple de Shwedagon, a Rangun, punt de reunió dels monjos budistes. Ahir, més de 100.000 persones, entre les quals uns 15.000 monjos, es van manifestar a l'antiga capital del país contra la junta militar. Civils i monjos protesten per l'augment espectacular dels preus dels carburants i del transport. A més, donen suport a la Lliga Nacional per la Democràcia, l'únic partit de l'oposició que resisteix la pressió del règim.

Actualitzat

Els monjos budistes han tornat a desafiar la Junta Militar de Birmània i la seva amenaça d'actuar per acabar amb les protestes pacífiques al carrer, que han derivat en crides a favor de la democratització. Els monjos s'han concentrat al temple de Shwedagon, al casc antic de Rangun, per començar la manifestació pacífica pels carrers de la ciutat per novè dia consecutiu. Uns mobilitzacions que s'han repetit els últims dies.

Aquest dimarts Birmània va ser l'escenari de les manifestacions més grans contra el govern militar dels últims dinou anys. Es calcula que hi van participar unes 300.000 persones. D'aquestes, més de 100.000 van desfilar pels carrers de Rangun i 120.000 a Mandalay, de manera pacífica.

Entre els manifestants, 15.000 monjos budistes a Rangun que des del 19 d'agost desafien la Junta Militar, després de l'augment espectacular dels preus dels carburants i del transport, un fet que els ha deixat sense gran part dels recursos que obtenen de les donacions de la població.

La Junta Militar tem que si els monjos budistes segueixen liderant la protesta amb el suport de la líder democràtica i premi Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi, la revolta els pugui bandejar del poder. Els monjos són 400.000 a tot Birmània, gairebé el mateix nombre que militars. 

El 1988, els militars van provocar 3.000 morts en les protestes contra el règim.

Per la seva part, els Estats Units han amenaçat amb sancions econòmiques contra la Junta Militar birmana.

Anar al contingut