Homenatge als paracaigudistes del "Dia D" (Reuters)
Portsmouth

Els líders mundials escenifiquen unitat en el 75è aniversari del dia D

La commemoració del desembarcament de Normandia homenatja els veterans que van iniciar el final de la Segona Guerra Mundial

Actualitzat

Els grans protagonistes de les commemoracions del 75 aniversari del desembarcament de Normandia han tornat a ser els veterans de guerra. Al voltant d'uns 300, que superen els 90 anys, han rebut aquest dimecres un homenatge a Portsmouth, al sud d'Anglaterra.
 

Un veterà s'emociona durant la commemoració (Reuters)

 

El miratge d'una dèbil unió

A l'acte també hi havia representants de setze països. A banda del president francès, Emmanuel Macron; el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, i el d'Austràlia, Scott Morrison, el protagonisme se l'ha endut Donald Trump i Elisabet II. La reina ha saludat els dirigents dels països que formaven la coalició que va derrotar el nazisme i també la cancellera alemanya, Angela Merkel, representant del país perdedor de la guerra.

La cerimònia ha intentat escenificar una unió entre les nacions que actualment trontolla pels interessos contraposats que les separen.

 

Foto de familia en el 75è aniversari del desembarcament de Normandia (Reuters)
 

La cerimònia ha tingut lloc a la gran esplanada del Southsea Common de Portsmouth, ciutat portuària i punt clau per a molts vaixells que van intervenir en la jornada d'aquell 6 de juny del 1944, el conegut com "dia D", el principi de la fi de la Segona Guerra Mundial.

 

 

Les forces armades del Regne Unit han ofert un espectacle militar i una exhibició aèria i naval amb equips antics i moderns. També s'ha pogut veure un documental sobre el desembarcament.

 

Trump i Elisabet II en primera línea de la cerimònia (Reuters)

 

L'anfitriona, Elisabet II, ha pogut parlar en primera persona perquè durant la Segona Guerra Mundial va ser tinenta de la branca femenina de l'exèrcit.

 

"La generació de la guerra, la meva generació, és resistent i estic encantada de ser avui a Portsmouth amb vosaltres. L'heroisme, el coratge i el sacrifici d'aquells que van perdre la vida no s'oblidarà mai. Amb gran humilitat i plaer, en nom de tot el país i de tot el món lliure, us dono a tots les gràcies"

 

Trump ha llegit l'oració que va pronunciar Franklin D. Roosevelt al 1944:

 

"L'enemic és fort. Pot ser que rebutgi les nostres forces, però hi tornarem una vegada i una altra. I sabem que, per la gràcia del Senyor i la nostra causa justa, els nostres fills triomfaran"

 

Konrad Schecher, veterà alemany, al cementeri alemany de La Cambe, França (Reuters)

 

El dia D, l'inici d'un gran final

La invasió anomenada "Operació Cap Suprem", comandada pel general dels Estats Units Dwight D. Eisenhower, es considera encara l'atac amfibi més gran de la història, amb gairebé 7.000 naus desembarcant en una franja de 80 quilòmetres de la costa francesa. Paral·lelament, al continent, paracaigudistes britànics i francesos atacaven per terra. En aquest 75è aniversari han estat homenatjats especialment

John Jenkis, de 99 anys, és un dels veterans que avui han tornat a travessar el canal de la Mànega, però aquesta vegada a bord d'un vaixell no militar i escortats per la Royal Navy:

 

"Mai oblides els teus companys perquè allà estàvem tots junts"

 

Milers de soldats van morir abans d'arribar a la costa (Reuters)

 

En total, més de 150.000 soldats de les tropes aliades, la majoria joves nord-americans, canadencs i britànics, van sortir de Portsmouth en les primeres hores del 6 de juny del 1944 per iniciar una ofensiva per terra, mar i aire a les platges de Normandia. Les forces soviètiques feia tres anys que lluitaven contra l'Alemanya nazi en el front oriental i el líder de l'URSS, Stalin, havia demanat al primer ministre britànic, Wiston Churchill, que obrís un segon front occidental, que finalment va ser crucial.  

 

El "desembarcament" 75 anys després (Reuters)

 

Aquest dijous seguiran les commemoracions a França amb un gran acte a la costa de Normandia amb els líders mundials.
 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Segona Guerra Mundial
Anar al contingut