Els nens van participar al programa "A pèl tour" l'any 2002 (TV3)

"Els joves ho volen provar tot!": un discurs antitabac de dos nens, viral 20 anys després 

Un dels protagonistes és Adrià Fortet, que ara té 28 anys, i ha explicat com van arribar fins a ell els responsables del programa "A pèl tour"

RedaccióActualitzat

"Tu saps que és dolent, fumar?" Així arrenca un vídeo que l'arxiu de TV3 ha rescatat a través d'una piulada que s'ha fet viral, en què dos nens parlen sobre els perjudicis del tabac.

Les imatges són del programa "A pèl tour", que s'emetia l'estiu de l'any 2002 amb Jose Corbacho i Santi Millán com a presentadors.

En una de les seccions, aquests dos nens representaven Corbacho i Millán de petits, dialogant sobre diversos temes des d'un sofà ambientat amb un look dels anys 70, com es pot veure en les imatges:


Qui porta la veu cantant durant els més de 2 minuts de la secció és Adrià Fortet, que aleshores tenia 7 anys i ara en té 28. "La tarda de Catalunya Ràdio" l'ha localitzat, i Fortet ha reconegut que des que el vídeo ha sortit a la llum li han escrit molts coneguts preguntant-li si aquell nen era ell. Aquest és l'àudio:

Fortet explica que la seva primera vocació va ser fer-se astronauta, fins que va decidir estudiar història. De fet, s'ha doctorat i ara treballa a la Universitat Autònoma de Barcelona, on fa classes en un màster i en un grau.

Però, com demostra el vídeo, ja tenia les idees ben clares molt abans d'això. "Em deien que parlava molt!", ha reconegut al programa "Planta baixa" de TV3, que també ha parlat amb ell.

"És el que havia sentit a dir als pares i als avis, i ho repetia", reconeix el terrassenc, que aclareix que s'ha mantingut "fidel als principis del vídeo" i no ha fumat mai.

La seva participació al programa va començar gairebé per casualitat, quan un equip de la productora El Terrat va anar a la seva escola durant el rodatge d'un programa de Canal+ en què volien parlar de "La guerra de les galàxies":

"Jo, que era un nen sense cap mena de vergonya, vaig aixecar la mà i vaig dir... "Jo no l'he vista, però us puc parlar de galàxies!"

El resultat de la conversa el va veure Andreu Buenafuente, que va pensar que seria una bona idea dur-lo al programa de la seva productora a TV3 juntament amb un altre nen, i fer el gag simulant que eren Millán i Corbacho.

L'equip va gravar-los durant una estona llarga i va acabar traient els moments més graciosos de la conversa, sobre molts temes diferents, que es van repartir en 13 episodis.


Les reflexions del vídeo

En el vídeo que s'ha fet viral, Fortet explica els mals del tabac amb frases que potser no tenen tot el rigor científic, però que han captivat la xarxa:

"La cendra té una cosa que s'anomena nicotina: tu et quedes el fum, després el tornes a treure, però la nicotina queda dins dels pulmons, es va acumulant i cada vegada pots respirar menys, a part que pots agafar un càncer i morir-te!"

"El tabac és una droga, no mata a l'instant com qualsevol droga. Mata, però al cap de trenta anys, o vint, o pot ser que portis dos anys fumant i moris d'un càncer. Fumar és molt perillós, molt perillós."

Davant dels micròfons del programa, un dels nens assegura que, abans, el seu pare es fumava un paquet al dia, mentre l'altre detalla els efectes perjudicials que ha tingut el tabac per al seu avi:

"El meu avi va fumar i ara no pot córrer tant com podia córrer, per culpa de fumar. Home, té 70 anys, però del que podria córrer per la seva edat ho fa una quarta part, perquè va fumar molt de jove."

"No sé com la gent pot començar a fumar", reflexionava Fortet, que també parlava de l'actitud dels joves que fumaven per fer-se els valents:

"Quan comencen a fumar ho volen provar, com tot; els joves ho proven. Es veu que els dona un aspecte més fort i robust, llavors van fumant, a part que la nicotina els en demana més."

Al final, tant l'un com l'altre apunten que no hauria d'existir ni el tabac ni cap altra droga. "De vegades hi ha homes desconeguts que t'ofereixen una pastilla, dient-te que és molt bona... Que ningú l'accepti, perquè ho fan per endrogar-te", adverteix Fortet. "Collons, et pots morir sencer només amb mitja!", hi afegeix, abans d'arribar a la conclusió que qui ofereix droga no pot ser gaire intel·ligent.

ARXIVAT A:
SalutViral TelevisióTv3TabacCàncer
Anar al contingut