Jocs Mediterranis

Els Jocs Mediterranis de Tarragona 2017 es posposen un any per problemes econòmics

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, confirma que la falta de concreció en l'aportació econòmica que hi havia de fer l'estat espanyol ha propiciat l'ajornament. El Comitè Internacional manté la confiança en Tarragona com a ciutat amfitriona

Actualitzat

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, han comparegut davant dels mitjans de comunicació per anunciar que els Jocs Mediterranis de Tarragona 2017 es posposen un any.

Les raons exposades han estat pels problemes de finançament provocats en part per l'absència de govern a Espanya. La falta de concreció dels recursos en les inversions destinades a finançar les infrastructures necessàries per tirar endavant amb els Jocs Mediterranis tal com s'havien concebut n'han estat la causa principal i és que Espanya s'ha passat gairebé un any amb un govern en funcions sense capacitat per dotar la inversió requerida.

Els organitzadors i el Comitè Internacional van debatre a Oran si mantenir els Jocs en el calendari amb el risc de no poder-los executar amb la seva plenitud, cancel·lar-los o bé ajornar-los. En aquest sentit, després de valorar al detall la situació, el Comitè Internacional ha comunicat per carta que la millor opció és posposar un any la celebració dels Jocs Mediterranis. Les noves dates per als Jocs del Mediterrani són del 22 de juny a l'1 de juliol 2018.

Per dates coincidiran amb la primera fase del Mundial de futbol de Rússia 2018, cosa que no ha de ser un impediment per a la celebració dels Jocs Mediterranis. 

A l'hora de parlar de pressupostos, el fet d'ajornar un any els Jocs Mediterranis generarà un sobrecost en recursos humans per mantenir els professionals que treballen en el Comitè Organitzador. Sobre aquest capítol, tant l'alcalde de Tarragona com el president del Comitè Olímpic Espanyol han anunciat que compten amb tot el suport del nou govern de Mariano Rajoy per assegurar que el 2018, Tarragona celebrarà "els millors Jocs Mediterranis de la història".

El calendari d'execució d'obres no només es manté intacte si no que Tarragona guanya un any per fer proves en unes instal·lacions de primer nivell, segons ha confirmat l'alcalde Ballesteros.

La serietat en el projecte, la feina feta fins el moment i el compromís de Tarragona per tirar endavant amb els Jocs han estat determinants per disposar de tota la confiança per part del Comitè Internacional per ajornar les dates enlloc de traslladar la localització de la seu amfitriona. El 2013, la seu dels Jocs va ser traslladada de Volos (Grècia) a Mersin (Turquia) com a conseqüència dels problemes financers que patia el país hel·lè.

L'alcalde de Tarragona ha explicat, a més, que va tenir l'opció de demanar un crèdit bancari per cobrir la part de pressupost que faltava i assegurar que els Jocs es podien celebrar al 2017, però era una decisió que comprometria seriosament les arques de la ciutat. Ballesteros ha remarcat que "el projecte no ha fracassat si aconseguim que els Jocs del 2018 siguin uns grans Jocs".

El Ministeri de Cultura i l'Esport ha emès un comunicat donant suport públicament a la decisió d'ajornar els Jocs Mediterranis un any per assegurar-ne el seu èxit i ha assegurat que el Govern Estatal "ha consignat 6,4 milions d'euros per a la seva organització". A més, els Jocs han estat considerats un "esdeveniment d'especial interès" pel què les inversions privades poden arribar a tenir fins un 90% d'exempció fiscal.

Aquest dijous, Josep Fèlix Ballesteros, Alejandro Blanco i el Ministre Íñigo Méndez de Vigo es trobaran en una reunió per començar a concretar els següents passos a seguir.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut