Els infants es contagien de Covid com els adults, però el 99% no tenen símptomes o són lleus

Ho conclou un estudi de Sant Joan de Déu, que també diu que un 14% de les embarassades es contagien

Xavier DuranActualitzat

Els infants es contagien de Covid-19 igual que els adults quan estan exposats a una font d'infecció. Però la malaltia es manifesta de forma molt més lleu. Aquests són els resultats preliminars d'estudis fets a la plataforma Kids Corona que du a terme l'Hospital de Sant Joan Déu de Barcelona.

Segons aquest estudi, més del 99% dels menors estudiats no mostraven símptomes o eren poc importants.

La plataforma Kids Corona es va posar en marxa fa dos mesos per estudiar la incidència i afectació de la Covid-19 en infants i embarassades.

En aquest temps, els investigadors han estudiat 411 famílies en les quals almenys un dels progenitors ha tingut la malaltia. Aquestes famílies representen un total de 724 infants.

A més, s'estan estudiant els casos dels infants que s'atenen a l'Hospital Sant Joan de Déu amb un diagnòstic confirmat de Covid-19 o símptomes compatibles amb aquesta malaltia. I també les embarassades ateses a Sant Joan de Déu i als hospitals de Sant Pau i el Clínic.
 

Anàlisi serològica i test PCR

L'equip d'investigació ha recollit al domicili de les famílies mostres per fer un test serològic de tots els membres, per detectar si tenien anticossos, i una prova de PCR als infants de la casa i al progenitor malalt. Si la malaltia havia afectat tots dos, es feia al primer que es va infectar.

Amb la prova de serologia s'ha vist que un 17,5% dels infants que han conviscut amb un pare o mare malalt de Covid-19 també ha contret el virus. El percentatge és molt semblant al que s'ha identificat en els adults que han estat en contacte amb un convivent infectat, que és del 18,9%.

El que diferencia els nens i nenes és que l'afectació és molt més lleu i, sovint, asimptomàtica. En la majoria dels casos, la família no va sospitar que aquests infants poguessin haver estat infectats, perquè no van presentar símptomes o van presentar símptomes molt lleus.

Amb la prova de PCR, els investigadors han analitzat si els progenitors infectats i els infants tenien l'RNA del virus a la nasofaringe i el podien teòricament transmetre a terceres persones.

Els resultats indiquen que un 33,8% dels adults i un 11,9% dels infants encara presentaven càrrega viral a la nasofaringe un mes després que hi hagués hagut el primer cas de coronavirus a casa, tot i que en una quantitat molt baixa.
 

Això no permet extreure conclusions sobre la capacitat de contagi, perquè actualment no hi ha consens científic sobre la càrrega viral necessària per a la transmissió del virus.

L'estudi també busca identificar en la microbiota –bacteris- dels infants possibles marcadors que protegeixin contra el virus. I també compara la microbiota dels nens i nenes atesos per Covid-19 amb la dels infants atesos per altres infeccions respiratòries. Els resultats d'aquesta part encara no estan disponibles.
 

Estudi en embarassades

L'altra part de l'estudi analitza quins són els factors que determinen el risc de Covid-19 en una embarassada i, en cas de tenir la infecció, que sigui asimptomàtica.

Es fa en el marc de BCNatal, juntament amb l'Hospital Clínic, i compta també amb casos de l'Hospital de Sant Pau.

Fins ara, els investigadors han pogut analitzar 874 embarassades. El 14% de les gestants tenen anticossos contra el coronavirus. Les embarassades infectades durant el primer trimestre van ser 54 i van tenir quadres més lleus. Un 70% de dones eren asimptomàtiques i un 30% tenia símptomes lleus.

En canvi, en les embarassades infectades durant el tercer trimestre, que van ser 71, va haver-hi menys casos asimptomàtics (52%), amb un 43,5% de símptomes lleus i 4,5% amb pneumònia.

Es tracta del primer estudi disponible a nivell internacional. En comparació amb algunes estimacions prèvies a aprtir d'estudis publicats, rebaixa molt la incidència de casos greus.

Quan l'estudi es completi es podrà saber l'impacte sobre l'embaràs i si els símptomes i riscos de la Covid-19 en les dones embarassades són iguals o diferents de les que no ho estan.
 

Gran estudi en els casals d'estiu

Els estudis no han permès donar una resposta concloent sobre quina és la capacitat transmissora del virus per part dels infants. Per això, l'Hospital té previst impulsar un nou treball de recerca al llarg d'aquest estiu que permeti aclarir aquesta qüestió amb vistes al retorn a l'escola al setembre.

El projecte està dissenyat amb un grup d'experts nacionals i internacionals, com el BIOCOMSC de la UPC, l'ISGlobal o el Centre de Regulació Genòmica.

Un dels estudis es durà a terme als casals d'estiu a Catalunya, pretén determinar si els infants són transmissors de la malaltia en un entorn molt semblant a l'escolar. L'equip farà als infants una prova PCR setmanal.

Si en un d'aquests controls un infant dona positiu, l'equip aplicarà el protocol definit pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, així com pel Departament de Salut, i farà un seguiment exhaustiu de tots els seus contactes directes per descobrir si hi hagut transmissió.

Paral·lelament, l'Hospital durà a terme un altre treball de recerca per detectar els casos acabats de diagnosticar als centres d'atenció primària i altres centres hospitalaris.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut