Barcelona

Els hospitals disposen des d'ara de noves eines per detectar i denunciar més ràpidament abusos i maltractaments als infants

A partir d'ara, els professionals dels hospitals disposaran de noves eines amb l'objectiu de detectar més ràpidament abusos i maltractaments als infants. Aquestes mesures arriben arran de casos greus que s'han produït a Catalunya, sobretot el cas de la nena Alba, que va provocar una gran commoció social. Precisament, la presentació d'aquest protocol s'ha fet a l'Hospital de la Vall d'Hebron, on va estar ingressada l'Alba durant tres mesos, un dels quals a l'UCI.

Actualitzat

Els hospitals catalans han detectat des de començaments d'any un total de 151 possibles casos de maltractaments a menors, 43 dels quals mostraven signes tan evidents d'agressions que els nens van quedar retinguts als centres sanitaris a l'espera d'una decisió de la Generalitat sobre el seu futur. Els altres 108 casos corresponen a menors en què se sospita alguna agressió greu per part de progenitors o tutors que s'ha d'investigar a fons, nadons abandonats en el moment del naixement o nens que reben un tracte negligent o que pertanyen famílies que no poden fer-se'n càrrec.

Per evitar casos com aquests, les conselleres de Salut i Benestar i Família, Marina Geli i Carme Figueres, han presentat el nou protocol per a la detecció i comunicació dels casos de maltractaments greus i abusos sexuals a menors que es posarà en marxa als centres hospitalaris. En una primera fase s'aplicarà a l'hospital maternoinfantil de la Vall d'Hebron, de Barcelona, i Sant Joan de Déu, d'Esplugues de Llobregat. A partir del gener, en una segona fase, s'estendrà a la resta de centres.

El nou protocol pretén homogeneïtzar els criteris clínics de detecció de maltractaments i facilitar un actuació urgent. Per això defineix elements per arribar a un diagnòstic, proporciona pautes de detecció i valoració, i estableix el procediment que cal seguir en cas de sospita fonamentada o certesa de violència contra un menor.

Així, el metge, després de detectar o sospitar d'un cas de maltractaments, ho ha de comunicar a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència a través d'un nou circuit: una línia de telèfon especial i el correu electrònic, que estaran operatius cada dia de l'any. Aquesta informació serà avaluada per tècnics d'aquesta direcció general, que consultaran el recentment creat registre de maltractaments infantils per comprovar si existeixen episodis de violència anteriors.

Equips de valoració dels maltractaments infantils, també creats amb aquest nou protocol, es desplaçaran als centres per assessorar i comprovar si les sospites són certes. Aquest equips estaran operatius les vint-i-quatre hores del dia durant tot l'any. Ells seran també els encarregats de valorar cada cas i proposar mesures per protegir el menor, que poden incloure l'assumpció immediata de la seva tutela i la seva retenció hospitalària fins al seu ingrés en un centre d'acollida, en cas que sigui necessari.

Aquest protocol n'actualitza un altre de l'any 1999 i amplia els aspectes referents a la coordinació entre el Departament de Salut i el de Benestar i Família. A partir de l'any que ve, s'espera comptar ja amb un protocol similar adaptat als centres d'atenció primària. La conselleria de Benestar treballa, a més, en l'elaboració de protocols bilaterals amb els departaments de Justícia i Educació per a la detecció d'aquests casos en escoles o altres circumstàncies.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut