Pla general del plenari del Consell Nacional LGBTI a la UPF 11/12/2018. Horitzontal.
Plenari del Consell Nacional LGBTI de la UPF

Els graduats en carreres de tres anys pagaran el primer any de màster a preu de grau

Per setè any consecutiu, no es revertirà la pujada de preus de l'any 2012, quan es va incrementar la matrícula universitària un 37% de mitjana

Lluís FreixesActualitzat

El govern ha presentat al Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el decret de preus públics universitaris per al curs 2019-2020, on es recull per primera vegada que els estudiants que cursen estudis universitaris de 180 crèdits -pràcticament tots són de 240- pagaran el primer any de màster a preu de grau.

Els primers estudiants que es beneficiaran d'aquesta novetat seran els graduats en Estudis Globals/Global Studies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que van iniciar aquesta titulació de tres anys el curs 2016-2017.

El decret preveu que en el cas dels màsters, per als primers 60 crèdits matriculats per primera vegada, els estudiants hauran d'abonar l'import equivalent al preu establert per al grau en què s'han titulat.  Un cop graduats, els estudiants tindran 5 anys per acollir-se a aquesta bonificació.

Per tant, tots els estudiants de graus de nova creació aprovats en el marc del "3+2" -tres anys de grau, dos de màster- es podran acollir a aquesta mesura en un futur. És el cas, per exemple, dels graduats en Producció de Música i So per a la Indústria de l'Entreteniment (UB), en Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles (UAB), en Paisatgisme (UPC) o en Ciències Urbanes (UPF).

 

La creació dels graus de tres anys, l'anomenat "decret 3+2", la va aprovar el Ministeri d'Educació l'any 2015 i finalment es va pactar que les carreres ja existents no s'havien de modificar i que els títols de nova creació podien ser de tres o quatre anys.

Per als estudis de quatre anys el decret preveu les mateixes bonificacions i ajuts que el curs passat. Així, per al curs 2019-2020 els estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general del Ministeri, continuaran tenint la gratuïtat total dels estudis de grau.

 

Assemblea de professorat de la Universitat de Barcelona, el 25 d'octubre del 2018 (ACN)

 

Quant costa un grau universitari

El primer que cal tenir en compte és l'estructura docent. El decret de preus del 2018 estableix tres nivells d'experimentalitat en funció de la complexitat de les instal·lacions i del material emprat a les classes, entre altres aspectes. Així, un estudiant d'Humanitats o Economia pagarà el mínim, 25,27 euros per crèdit, un estudiant de Periodisme o Ciències Ambientals pagarà el crèdit a 35,77 euros, i un estudiant d'Enginyeria Informàtica o Ciències Biomèdiques pagarà el màxim: 39,53 euros.

La gran majoria de graus de l'estat espanyol són de quatre anys -240 crèdits-, amb l'excepció d'algunes carreres de l'àmbit sanitari i Arquitectura -300 crèdits- i alguns graus de nova creació -180 crèdits-. Per tant, una persona que estudiï, sense beca, un grau universitari de quatre anys pagarà de matrícula, en total, entre 6.064,8 euros i 9.487,2 euros. Es tracta d'uns dels preus més alts d'Europa i, un any més, la universitat catalana és la universitat pública més cara de tot l'Estat.

 

Estudiants examinant-se de selectivitat a la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida (ACN)

 

Un cop graduat o graduada, l'estudiant pot optar a fer un màster, una opció que esdevé obligatòria si l'estudiant vol treballar de doctorand o vol exercir algunes professions en concret. Així doncs, un estudiant del màster en advocacia o en alguna enginyeria haurà de pagar el crèdit a 41,17 euros. En total, la matrícula d'un d'aquests màsters és de 2.470,2 euros. I el preu del crèdit de la resta dels màsters públics és de 65,87 euros. Un any de màster costa, en aquest cas, 3.952,2 euros.

 

El sistema de tarifació social permet als estudiants pagar entre un 0% i un 25% del cost de l'estudi. La resta, com a mínim el 75%, va a càrrec del finançament directe de la Generalitat.

 

Beques i ajuts a l'estudi

El decret de preus manté una rebaixa del 80% del preu de la matrícula per a estudiants de grau amb rendes corresponents al tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social.

Pel que fa a la resta de trams dels estudis de grau, la junta del CIC ha ratificat la proposta del govern que preveu per setè curs consecutiu no rebaixar el preu dels crèdits de la primera matrícula. L'any 2012 es va apujar la matrícula als trams més alts, que van passar a pagar de sobte un 67% més; de mitjana, la matrícula es va encarir un 37%.

La implantació del sistema de tarifació social en els màsters que habiliten professions regulades com l'enginyeria, l'advocacia o el professorat continua vigent per al curs vinent. Per als estudiants amb nivell de renda situat al tram 1, el descompte es fixa en el 25% del preu del crèdit del màster. Per al tram 2, és del 20%; per al tram 3, del 15%; per al tram 4, del 10%, i, finalment, per al tram 5, del 5%.

En el cas de la resta de màsters, els consells socials són lliures d'aplicar una rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit.

 

Les proves d'accés a la universitat (PAU) del 2019 es realitzaran els dies 12, 13 i 14 de juny

 

Més mesures si hi ha pressupostos

Algunes mesures aprovades s'aplicaran si el govern aconsegueix aprovar els pressupostos. El secretari d'Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, va fer públic que pretenia destinar 15 milions d'euros per rebaixar els preus dels crèdits i augmentar les beques. Entre aquestes, cal destacar la introducció de beques salari, l'equiparació del preu de tots els màsters als de grau i la rebaixa de preus públics per a estudiants de rendes mitjanes.

 

ARXIVAT A:
Universitat
Anar al contingut