Les universitats catalanes, entre les més cares d'Europa

Les retallades deixen Catalunya amb les universitats menys finançades amb diner públic, segons l'Observatori del Sistema Universitari

RedaccióActualitzat

Un estudi fet per l'Observatori del Sistema Universitari indica que entre els anys 2009 i 2015, els anys de les retallades, el finançament dels centres universitaris a Catalunya ha tingut una davallada del 17%.

Les universitats públiques catalanes se situen entre les que reben menys finançament públic a la Unió Europea, només per sobre de Grècia, Letònia o Irlanda.

En canvi, les taxes que paguen els estudiants superen la mitjana europea i espanyola. Només es veuen superades per les que paguen les famílies del Regne Unit.

L'estudi destaca que també han crescut les desigualtats entre comunitats autònomes. A Catalunya, un estudiant universitari paga de mitjana uns 2.100 euros l'any en taxes; a Madrid, 1.700 euros, i a Galícia, 832.

Notícia relacionada: cap universitat catalana entre les 200 millors del món

L'autora de l'estudi, Vera Sacristán, destaca que aquesta reducció global de finançament afecta aspectes com la renovació de les plantilles i la captació del talent.

Catalunya se situa, de lluny i a més distància que el 2009, com la comunitat amb les matrícules més altes, amb 2.131 per estudiant, un 50,4% per sobre de la mitjana espanyola, que es fixa en 1.412 euros, i equivalent a 2,55 cops el mínim, que es dona a Galícia, on els estudiants paguen de mitjana, 832 euros.

Notícia relacionada: les universitats públiques alerten que baixarà el nivell si no reben més diners

Segons aquestes dades, Catalunya és la tercera comunitat, on l'estudiant fa un esforç més gran per pagar les taxes, si es comparen el preu de les matrícules i el PIB. Per sobre, només hi ha la Comunitat Valenciana i Castella i Lleó.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut