La borsa i la prima s'han situat a nivells del 2011.
La borsa i la prima s'han situat a nivells del 2011.

Els experts alerten dels mals endèmics de l'economia espanyola tot i l'optimisme dels mercats

L'Ibex 35 porta diverses setmanes amb pujades i la prima de risc ha baixat a nivells del 2011. Els bancs i la recuperació de la confiança dels inversors hi estan al darrere, però els analisten alerten que l'economia espanyola encara té problemes molt importants com el deute públic i un atur molt elevat.

RedaccióActualitzat

La borsa espanyola ha tancat la quarta jornada de l'any 2014 amb resultats positius. L'Ibex 35 ha pujat un 0,74% -impulsat pels bancs, sobretot Banc Popular i Caixabank- i continua mantenint-se en nivells que no es veien des del 2011. La prima de risc ha imitat aquest comportament i s'ha relaxat aquest dimecres fins als 188 punts bàsics. La resta de parquets europeus han operat amb lleugeres pèrdues. La més destacada ha estat Londres, que ha retrocedit un 0,5%.

Els bancs representen un 40% de l'Ibex. És per això que, quan tenen una tendència alcista tan clara com la de les últimes setmanes, el selectiu espanyol puja. El sector viu un bon moment. Això és el que ha fet que Bankia hagi anunciat l'emissió de deute per primer cop des que va ser nacionalitzada.

Les entitats financeres expliquen una part de la bonança. L'altra és la confiança. La baixada de les prima de risc demostra que els inversors estan més tranquils. Espanya no és l'únic exemple. Irlanda, un dels països rescatats, va tornar a fer dimarts una subhasta de deute, que va ser un èxit.

Aquestes tendències se sumen a les expectatives de millora que pronostiquen alguns experts. Alerten, però, que la prima de risc ha baixat perquè els bancs han comprat gran part del deute espanyol. Pel que fa a la borsa, viu de les expectatives i qualsevol comportament s'ha d'analitzar a més llarg termini per poder determinar-ne un patró. Jordi Falgueras, analista de Gesuiris, és prudent: "Veurem durant els propers mesos si aquest ritme a què estem cotitzant a dia d'avui" quedarà reflectit en els números que "les empreses vagin presentant trimestre a trimestre".

Tot i aquesta treva als mercats, l'economia espanyola té greus desequilibris encara per resoldre. El primer, el dèficit públic. "L'obligació de reduir el dèficit encara impactarà molt en la societat. I això és un desequilibri que estem en curs d'anar corregint, però ni de lluny està allà on ha d'estar", afirma Joan B.Casas, del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

A més, Espanya i les empreses espanyoles continuen estant molt endeutades, fet que frena el creixement i les inversions i no ajuda a resoldre l'altre gran tema pendent: l'atur.

Anar al contingut