Dos exconsellers de Cultura, Santi Vila, a l'esquerra, i Lluís Puig, a la dreta, en una imatge d'arxiu (ACN)

Els exconsellers Vila i Puig aniran a judici per no haver lliurat les obres de Sixena

El TSJC jutjarà l'ara diputat al Parlament i un jutjat de Barcelona ho farà amb Vila

RedaccióActualitzat

Dos exconsellers de Cultura, Santi Vila i Lluís Puig, aniran a judici pel polèmic cas de les obres de Sixena. Se'ls acusa de desobediència, per haver-se negat a entregar a l'Aragó una part d'aquestes obres d'art. A Vila també se l'acusa d'haver usurpat atribucions de la justícia.

La Fiscalia demana una multa d'uns 6.000 euros per als exconsellers, arran de no haver lliurat les 44 peces del monestir que hi havia al museu lleidatà i que finalment es va endur la Guàrdia Civil el desembre del 2017, en plena aplicació de l'article 155.

L'Ajuntament de Sixena va més enllà i, com acusació particular, demana onze mesos de presó per a Vila, ja que considera que es va apoderar de funcions que corresponien a un jutge.

A més, a cadascun se li imposa una fiança de responsabilitat civil de 17.250 euros, que és el que el govern aragonès diu que va costar traslladar les peces a Sixena. Ara les defenses tenen deu dies per presentar els seus escrits.

En aquest sentit, Lluís Puig serà jutjat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè, tot i que viu exiliat a Bèlgica, és diputat del Parlament per Junts i té la condició d'aforat. El judici contra Santi Vila es farà en un jutjat penal de Barcelona. Cap de les dues vistes té encara la data fixada.


De quines obres es tracta?

Les obres en disputa són més de 80 peces artístiques, que inclouen des d'escultures i talles fins a pintures o murals, que el Monestir de Sixena d'Osca va reclamar com a seves al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que les tenia dipositades al Museu de Lleida.

L'abril del 2015, un jutjat d'Osca va estimar la demanda presentada per la comunitat autònoma d'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena i va decretar la nul·litat de ple dret de les compravendes de les peces dutes a terme per la Generalitat el 1983 i el 1992 i pel MNAC el 1994. 

De manera que declarava que la propietària dels béns era l'Orde Santjoanista del Reial Monestir de Sixena.

Els sarcòfegs de les monges de Sixena provinents del Museu de Lleida protegits amb vitrines als dormitoris del Monestir de Sixena
Sarcòfags de les monges de Sixena provinents del Museu de Lleida (ACN)

El juny del 2015, un cop la sentència va esdevenir ferma, el jutjat d'Osca va ordenar-ne l'execució i va requerir a la Generalitat que traslladessin a Sixena les obres d'art objecte del litigi.

La interlocutòria va ser notificada personalment a Santi Vila, que va comunicar al govern d'Aragó que havia donat ordres per traslladar de forma immediata 41 de les peces reclamades, però no les 44 restants, per la qual cosa l'octubre del 2016 la justícia el va advertir novament de la seva obligació de tornar-les.

L'abril del 2017, Vila va dictar una ordre que no permetia la sortida de les 44 peces reclamades del Museu de Lleida al monestir de Sixena, fet que va motivar un nou requeriment del jutjat el 7 de juliol del 2017, quan Lluís Puig ja era el responsable de Cultura després de la remodelació del Govern duta a terme per Puigdemont.

Segons les acusacions, cap dels exconsellers va ordenar lliurar les obres d'art a Sixena, fet que va motivar que el jutjat d'instrucció número 1 d'Osca oficiés les forces i els cossos de seguretat perquè s'encarreguessin del trasllat.

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut