Els celíacs diuen prou: denuncien un sobrecost de 540 euros anuals pel menjar sense gluten

Demanen ajudes directes com les que ja tenen implantades alguns països com Portugal, Itàlia o Suïssa

RedaccióActualitzat

L'Associació Celíacs de Catalunya denuncia la falta d'ajudes i el greuge econòmic a què s'han d'enfrontar les persones amb celiaquia. Aquest diumenge s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per evidenciar el malestar que senten.

Denuncien que els celíacs han de pagar el tractament que necessiten i això suposa una discriminació sanitària. Aquest tractament no s'inclou dins dels que recull el Ministeri de Salut. Demanen que la Generalitat defensi els seus interessos i insti el govern espanyol a fer un canvi.

Diuen que cada any paguen uns 540 euros de més, comparat amb la resta de la població, només per poder menjar productes sense gluten, i demanen ajudes econòmiques directes. Irene Puig, portaveu de l'entitat, ha declarat a TV3:

"Hi ha països europeus on es reben ajudes des dels 50 als 150 euros mensuals. A Espanya, l'estan rebent tant els militars com els funcionaris de l'Estat celíacs, a través de Muface. Reben una ajuda d'uns 450 euros anuals i considerem que hi ha un greuge comparatiu. Demanem que aquesta ajuda es faci extensiva a tots els ciutadans."

Amb el lema "Sense gluten i sense ajudes", unes 400 persones han reclamat que es facin efectives les mesures que ha aprovat el Parlament en l'última dècada i que, asseguren, han quedat en paper mullat.

De fet, el 13 d'abril la comissió de salut va aprovar una resolució per millorar la qualitat de vida de les persones celíaques, però el col·lectiu desconfia que suposi millores.

 

Sense gluten, un 12% més car

Amb l'augment de la inflació, els preus dels productes sense gluten han augmentat, asseguren, un 12% i han de pagar l'IVA com si fossin un complement dietètic i no l'impost reduït del 4% com a producte de primera necessitat.

També protesten perquè la gran majoria de restaurants no tenen opcions per a celíacs: l'associació xifra els establiments que n'ofereixen en "menys de l'1%".

L'Associació Celíacs de Catalunya remarca que països com Portugal, Grècia, Itàlia o Suïssa donen ajudes econòmiques directes per als celíacs per comprar productes sense gluten.

Més inversió en recerca

A més, reclamen més inversió pública en recerca i diagnòstic, perquè s'estima que fins a 7 de cada 10 celíacs no saben que ho són. En altres paraules, dels 75.000 celíacs que, segons l'estadística, podrien existir a Catalunya, només uns 18.000 estan diagnosticats.

Alerten que és molt important diagnosticar la celiaquia de manera precoç per evitar que provoqui danys en l'organisme. Si no es tracta pot provocar cefalees, problemes de creixement, osteoporosi, infertilitat, mal hepàtic o càncer, més enllà de l'afectació a l'estómac.

José Molina, president de l'Associació Celíacs de Catalunya, ha explicat:

"Amb aquesta concentració ens proposem donar visibilitat a la gran quantitat de barreres i dificultats a les quals les persones amb celiaquia han de fer front cada dia, així com el tracte de pacients de segona al qual ens veiem relegats."

La concentració a Barcelona té el suport de l'Associació de Celíacs i Sensibles al Gluten de la Comunitat de Madrid i la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE).  

Un fòrum per donar visibilitat al col·lectiu

L'Associació Celíacs de Catalunya també està impulsant la fira Mediterranean Gluten Free Forum, que se celebrarà a Barcelona els pròxims 20 i 21 de maig.

La intenció és posicionar la ciutat com a capital europea dels productes i la dieta sense gluten.

 

Què és la celiaquia?

La celiaquia és una malaltia autoimmune crònica que afecta un 1% de la població. Apareix per predisposició genètica i suposa una intolerància permanent al gluten del blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale.

La ingesta de gluten causa atròfia a les vellositats intestinals i afecta la capacitat d'absorbir els nutrients. A la llarga, si no es diagnostica es poden desenvolupar greus problemes de salut, com limfoma intestinal, infertilitat, depressió o osteoporosi prematura, entre altres.

No hi ha cap tractament farmacològic per a aquesta malaltia. L'únic és seguir una dieta sense gluten durant tota la vida.

S'estima que aquesta patologia afecta globalment 1 de cada 266 persones. Les dades obtingudes en un estudi epidemiològic elaborat a Catalunya mostren que la prevalença de celiaquia és d'1 de cada 204 persones.

Aquí, és cinc vegades més freqüent en infants que en adults i amb una proporció doble de dones afectades, si es compara amb els homes.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut