El CDR de Sants van ocupar les vies de l'estació durant la tarda del 8N (Reuters)
El CDR de Sants van ocupar les vies de l'estació durant la tarda del 8N (Reuters)

Els CDRs: què són i com s'organitzen els comitès que van protagonitzar el 8N

A tot Catalunya s'han constituït 280 Comitès de Defensa de la República, que han saltat al primer pla de les mobilitzacions amb els talls de carreteres i ocupacions de vies de trens

Actualitzat

Primer es van anomenar Comitès de Defensa del Referèndum. I es van reconvertir en Comitès de Defensa de la República. Els anomenats CDRs han tingut molt protagonisme en els talls de trànsit i de les vies de l'AVE, tant a Girona com a Sants, del 8N, el dia de la vaga general. Assemblearis i diversos, han saltat fins al primer pla de les mobilitzacions

En el cas de Sants, una vegada a la setmana, al vespre, es reuneixen en assemblea a la plaça de Sants tots els membres de Comitè de Defensa de la República. Uns participants que conformen un grup molt heterogeni i transversal, com explica un dels seus membres, Rubén Molina: 

"Hem hagut d'assumir un tema de logístiques, portar moltes cadires, perquè ens hem trobat que hi havia força participació de gent gran. Hi participa gent jove, que és treballadora, jubilats, pensionistes, el ventall és molt ampli."


Tenen moltes coses per comentar després que durant la jornada de vaga de dimecres el seu CDR decidís entrar a l'estació de Sants i tallar la via de l'AVE durant hores. Només fa un mes i mig que es va crear, inicialment per defensar el referèndum de l'1 d'octubre, però la seva activitat s'ha estès ràpidament entre veïns del barri.

Activitat també frenètica en altres barris, pobles i ciutats de tot Catalunya on s'ha teixit una xarxa sòlida de CDR. Helena Vàzquez, del CDR Sabadell, explica que ja hi ha 280 comitès constituïts: 

"Ens organitzem a través dels assembles locals, però quan comencen a créixer desenes de CDR intentem coordinar-nos a nivell nacional. I ja podem dir que som 280 a tot el país." 


Des d'alguns mitjans els acusen de ser radicals i amb molts vincles amb la CUP. En Martí, del comitè de Martorell, assegura que hi ha diversitat ideològica: 

"Gent de dretes, gent d'esquerres, grans, joves, estan cansats. Veiem moltíssimes mobilitzacions amb senyores i senyors grans, els nostres avis i àvies, que abans semblava impensable."


Moguts per les xarxes socials, membres de CDR van desplaçar-se pel territori per ajudar en les accions d'altres comitès, i en qüestions logístiques com portar mantes, begudes calentes o menjar. A Borrassà, on es va tallar l'AP7, la feina dels CDRs era aquest dijous netejar els vorals de la via, com ha fet Elvira Pous, veïna de Borrassà: 

 

"Vam plegar cap al tard, ja feia molta fred i quasi no ens hi vèiem. I avui hem vingut a netejar una mica." 


De l'objectiu inicial de protegir les urnes, aquests grups autònoms, ara s'organitzen per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i els consellers i defensar la república catalana.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Referèndum 1-OGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut