Nova York / Ginebra

Els casos confirmats de grip nova a tot el món superen el miler, segons l'OMS

L'Organització Mundial de la Salut ha elevat a 1.124 els casos confirmats de grip nova. Entre aquest total d'afectats s'han de lamentar 26 morts. Aquest nou balanç de l'OMS indica que el nou virus ja s'estén per 21 països i que els més afectats són Mèxic -on segons l'últim balanç oficial el virus ha provocat 25 morts-, els Estats Units -amb un mort- i el Canadà. El quart país amb més casos confirmats és Espanya, on n'hi ha 57, d'acord amb el balanç d'aquest dilluns a la tarda, dels quals 17 s'han diagnosticat a Catalunya.

Actualitzat
Malgrat que el nou virus de la grip, la grip nova, és molt menys agressiu del que es podia pensar en un primer moment, quan va saltar l'alarma a Mèxic, s'ha demostrat que s'estén amb rapidesa. L'últim balanç oficial de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, supera el miler de casos a tot el món. En concret, parla de 1.124 infectats en un total de 21 països i de més d'una vintena de morts.

Aquest dilluns, la secretària general de l'OMS, Margaret Chan, en una intervenció per videoconferència davant l'assemblea general de l'ONU, des de Ginebra, ha remarcat que "res no indica" que es donin les circumstàncies de la grip del 1918, que va provocar milions de morts. 

També per donar tranquil·litat, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha explicat que, si es manté l'evolució actual del virus, no s'elevarà el nivell d'alerta per pandèmia fins al grau 6. Aquest grau és el més elevat de l'escala. 

L'OMS té comptabilitzats a Mèxic, on té l'origen el brot, 590 casos de la malaltia, dels quals 25 han mort. Aquest ràpid increment de casos confirmats en aquest país es deu al fet que s'estan fent milers de proves de mostres recollides anteriorment. Les autoritats d'aquest país, a més, afirmen que l'epidèmia remet, i fins i tot s'ha anunciat que dimecres reobriran alguns espais públics, començant pels restaurants. 

El segon país més afectat és els Estats Units, on només una persona ha mort, però n'hi ha 286 casos. A la resta de països afectats no hi ha hagut cap víctima mortal. El tercer país amb més malalts és el Canadà, amb 140, i Espanya se situa en el quart lloc, amb 57, tot i que l'OMS en comptabilitza encara 54.

Aquests tres nous casos corresponen a Catalunya, on les últimes anàlisis han confirmat que tres catalans més tenen la grip nova, i en total ja en són 17, segons el Ministeri de Salut. Un dels nous casos detectats no havia viatjat a Mèxic i s'ha contagiat a través d'un familiar que sí que ho havia fet. El director general de Salut Pública, Antoni Plasència, ha afirmat a "El matí de Catalunya Ràdio" que no es descarten més casos d'infecció interpersonal.

La resta de països amb casos confirmats són: Àustria (1), la Xina (Hong Kong, 1), Costa Rica (1), Colòmbia (1), Dinamarca (1), El Salvador (2), França (4), Alemanya (8), Irlanda (1), Israel (4), Itàlia (1), Holanda (1), Nova Zelanda (6), Portugal (1), Corea del Sud (1), Suïssa (1), Portugal (1) i el Regne Unit (18).

L'OMS actualitza les seves dades basant-se en les informacions que li faciliten els diferents països. És per això que poden no coincidir amb les xifres que fan públiques les autoritats sanitàries de cada país.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut