Madrid

Mèxic eleva a 26 els morts per grip nova i es prepara per aixecar algunes restriccions

El govern mexicà ha elevat el nombre de casos de la grip nova fins a 701, més de la meitat de les infeccions confirmades a tot el món. La majoria d'aquests casos són persones que s'estan tractant del virus o se n'han tractat, mentre que 26 han mort com a conseqüència de la infecció. Les autoritats mexicanes insisteixen que la malaltia remet i posen com a exemple que l'última víctima de la grip nova va morir dimecres passat. De fet, l'alcaldia de la capital ha fet un pas cap al retorn a la normalitat i ha anunciat que dimecres tornara a obrir els restaurants de la ciutat.

Actualitzat
Les autoritats mexicanes s'han mostrat optimistes sobre l'evolució de la grip nova. El president del país, Felipe Calderón, creu que aviat superaran l'epidèmia. I ho creu malgrat que aquest dilluns les autoritats han elevat el nombre de casos: en aquest país són 26 les persones que han mort a causa del virus. Pel que fa al nombre d'infectats, són 701.

El secretari de Salut de Mèxic, José Ángel Córdoba, ha afirmat que l'epidèmia nacional ha entrat en fase de declivi. El govern mexicà insisteix que la malaltia remet i posa com a exemple que l'última víctima va morir dimecres passat. El govern, però, ha demanat als empresaris que mantinguin les mesures preventives contra la grip, que els especialistes creuen que pot ressorgir.

A més, s'ha confirmat el que ja apuntaven algunes veus, que és la reobertura d'alguns espais públics a partir de dimecres. Els primers a fer-ho seran els més de 35.000 restaurants que hi ha a la capital. A partir de dijous també es podrà tornar als museus, biblioteques i esglésies, encara que amb mesures preventives.

En canvi, continuaran tancades la majoria d'escoles fins a l'11 de maig, cinc dies més de l'última data que havia anunciat l'executiu mexicà.

Avió per repatriar els mexicans en quarantena a la Xina

D'altra banda, les autoritats mexicanes han demanat a l'Organització Mundial del Comerç i a l'ONU que intervinguin davant la discriminació que viuen els seus ciutadans i fins i tot els seus productes en algunes fronteres. Mèxic es queixa especialment del tracte que reben a la Xina, on les autoritats han aïllat una setantena de mexicans i els mantenen en quarantena en diferents ciutats, tot i que no tenen cap símptoma de la malaltia.

El govern mexicà, que ha qualificat de clarament discriminatòria aquesta mesura, ha enviat un avió a la Xina per repatriar els ciutadans que es troben en aquesta situació i que vulguin abandonar el país.

Tres casos més a Catalunya


Pel que fa a Espanya, el Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest diumenge a la tarda quatre casos més de grip nova a Catalunya, que ja en té 17. En total, a tot l'Estat ja hi ha 57 casos que han donat positiu, però presenten un quadre clínic lleu.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut