Extracció de mostres per a la prova PCR en un CAP de Girona (ACN / Marina López)
Extracció de mostres per a la prova PCR en un CAP de Girona

Els CAP reprenen l'activitat no-Covid amb visites presencials per criteri mèdic

No es podrà assistir al centre sempre que es vulgui: els pacients han de trucar al centre o al 061 i explicar els símptomes

RedaccióActualitzat

La imatge dels Centres d'Atenció Primària (CAP) ha canviat totalment amb la crisi del coronavirus. Ara, les sales d'espera estan buides i s'han multiplicat les consultes telefòniques i visites a domicili.

Les visites presencials essencials es segueixen fent, però també s'incorpora l'activitat diferent de la relacionada amb la Covid, tot i que no es pot assistir al centre en qualsevol moment. Serà el criteri mèdic el que decidirà si és necessària o no una visita presencial. Per exemple, ja s'estan fent les revisions pediàtriques rutinàries en nens de 0 a 3 anys.

Les visites és fan sempre que el CAP pugui garantir una prova PCR a tothom que ho necessiti. I amb cita prèvia. Els pacients han de trucar al centre o al 061 i explicar els símptomes.

Aquesta manera de treballar, a distància, ha estat l'única forma de seguir tractant molts pacients durant la pandèmia, i ara s'aposta per mantenir-la perquè s'ha vist que funciona. El telèfon és bàsic per fer el seguiment dels pacients aïllats a casa.

Els CAPs també diagnostiquen i fan seguiment dels nous casos de coronavirus gràcies als tests PCR. Un dels requisits que exigeix el Ministeri de Sanitat per poder anar passant de fases és que els CAPs puguin fer aquesta prova als pacients amb símptomes.


Queixes per falta de material

La realitat en aquests centres és diversa: n'hi ha que tenen el material necessari que l'Institut Català de la Salut els va enviar i els resultats arriben ràpidament, però d'altres s'han queixat perquè tardaven massa.

 

La metgessa de família del CAP de Sant Joan de Vilanova, Ester Mestres Moreno, explica que per ara tenen prou recursos per fer front a la situació.

"De moment tenim prou capacitat per manegar-ho. De moment a les persones que han vingut des de dilluns amb clínica sospitosa se'ls ha pogut fer una PCR."

També, la directora del CAP de Montornès-Montmeló, Elena Lázaro, ha remarcat les bones condicions amb les quals poden atendre els pacients.

"Els professionals estan treballant amb seguretat, amb els espais adequats, i els temps entre que demanem una prova i tenim el resultat també són temps curts."

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut