Bots per canviar-te el vot: saps qui hi ha al darrere?

Victòria Miró/ Oriol EsteveActualitzat

Seguim una conversa del procés a Twitter que va pujant de to. L'intercanvi d'opinions, arguments i contraarguments avança fins que un usuari introdueix una sospita: "Ets un bot?" El dubte és lícit. Twitter reconeix que detecta més de tres milions de comptes sospitosos cada setmana i el problema s'estén per les altres xarxes socials.

Els últims estudis indiquen que més del 50% del tràfic que hi ha a la xarxa està generat per bots. Així ho apunta l'expert en transformació digital Genís Roca, que adverteix que la intoxicació que provoquen té una finalitat clara:

"Quin objectiu tenen aquests bots en la seva activitat a Twitter? Modificar el teu estat d'opinió."

Però, què és un bot? Els bots són programes informàtics que reprodueixen de forma sistemàtica petites tasques. De fet, la paraula "bot", d'origen anglès, ve de "robot", un mot d'arrel txec, "robota", que significa "treballador".

 

En el cas de les xarxes socials com Facebook, aquests comptes robotitzats poden començar a seguir un usuari i atacar-lo amb spam, o a Twitter poden repiular determinats missatges, o fins i tot fer-se passar per un humà i entrar en un fil de conversa per introduir un determinat enllaç a una notícia o una imatge.

Molts es programen per activar-se en detectar determinades paraules, i poden coordinar-se per fer pujar un hashtag fins al trending topic.  

"Els bots intenten fer soroll al voltant d'una notícia perquè pugi en el rànquing i acabi arribant a molta més gent real."

Fora de Twitter, els bots són cada cop més habituals com a eina comercial o assistent personal. Es fan servir per substituir la feina dels operadors de "call centers" i també per orientar el client a l'hora de comprar, per exemple, uns vols d'avió o una pizza a través d'una web. Alguns fins i tot tenen veu, com és el cas de Siri, la coneguda assistent virtual d'Apple.

 

El problema arriba quan el programem per manipular el nostre posicionament des de l'anonimat.

Per a Jordi Cabot, informàtic expert en bots i professor d'ICREA a la UOC, les característiques de Twitter faciliten aquesta manipulació. "Twitter és un ecosistema que està molt limitat com a conversa. Són només 280 caràcters, que limiten la conversa a través d'aquests fils de tuits i replies on és molt fàcil fer un bot a favor d'un partit polític."

"Si tu fas molts bots que estiguin a favor o en contra d'una certa opinió pots donar la sensació que aquesta opinió és molt majoritària quan en realitat no representa la realitat de la societat", alerta Jordi Cabot.

 

El fenomen no és nou, però els últims anys sembla haver escapat al control de les mateixes plataformes, a les quals s'acusa d'opacitat a l'hora de donar dades per valorar l'impacte dels bots i de no fer prou per atacar l'amenaça que representen si s'usen per influir en processos democràtics.

Les investigacions sobre fins a quin punt van interferir en casos com el Brexit o l'elecció de Donald Trump a la Casa Blanca continuen en marxa, mentre continuen sorgint dubtes sobre noves interferències. Així ho explica Genís Roca:

"Aquesta tecnologia ara s'està fent servir en totes les campanyes electorals d'occident, sigui la que sigui (...). Seria il·lús pensar que no hi ha ja ara i des de fa molt de temps, bots actuant en el procés català."

De fet, en les darreres setmanes, ha agafat força la idea que aquests comptes falsos també han entrat en acció en el procés català i més directament, parlen d'una ingerència russa arran de l'1 d'octubre. N'ha parlat fins i tot el president espanyol, Mariano Rajoy.

Què hi ha de real? Quique Azcona, analista d'estratègia a xarxes socials, diferència entre l'origen del tràfic i la identitat real:

"Quan parlem de russos pot semblar que ens referim a interessos del govern rus, quan realment el que sabem és que determinades granges de bots s'estan creant en territori rus."

Roca diferencia entre les estratègies d'uns i altres a la xarxa i descarta que l'independentisme hagi pagat per tenir bots:

"Intueixo que les estratègies unionistes tenen molt pressupost i que les estratègies independentistes tenen molta voluntat. L'activitat de robots que pugui haver-hi a favor del tema independentista jo no crec que estigui contractada a grans empreses internacionals, sinó que crec que són activistes que saben fer bots i els fan. I, en canvi, les estratègies unionistes jo crec que és que algú ha posat el pressupost sobre la taula i ha contractat aquestes empreses que en el seu moment ja van ajudar el Brexit, ja van ajudar Trump."

Es pot identificar un bot? Respon Genís Roca:

Si trobes un bot a la xarxa, probablement no ho sabràs. El que sí que detectaràs és una actitud a la xarxa, una actitud inflexible, que no atén a raons ni arguments, entre altres coses perquè són un robot i no estan programats per canviar d'opinió."

Els bots, però, s'han anat sofisticant de tal manera que actualment són capaços d'imitar comportaments humans.

"El que busquen és generar enuig en la persona real. Perquè entri en aquest joc de fer el reply, i això és com tot, els bots es multipliquen amb aquestes coses."

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut