Un pacient a l'UCI de l'hospital Josep Trueta de Girona
L'estudi es va fer amb personal sanitari, que és el més exposat al virus (Europa Press/Glòria Sánchez)

Els anticossos contra la covid poden persistir gairebé 2 anys després de tenir la malaltia

Un estudi fet a la Catalunya Central en personal sanitari mostra que la immunitat natural es manté en més del 90% dels casos fins i tot en gent no vacunada

Els anticossos contra el virus SARS-CoV-2 poden persistir almenys 20 mesos després de tenir covid, fins i tot en gent no vacunada. Així ho demostra un estudi fet amb personal sanitari de la Catalunya Central.

La recerca ha estat coliderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l'Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i l'Institut Universitari per a la Recerca a l'Atenció Primària de Salut (IDIAP Jordi Gol), amb la col·laboració de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu (FPDBA). S'ha publicat a la revista BMC Medicine.

Aquest mes de setembre, Carlota Dobaño, investigadora d'ISGlobal, i els seus col·legues van publicar un article, també a BMC Medicine, en què mostraven que en un grup de 64 persones d'entre 40 i 70 anys, no vacunades, una mica més d'un terç ja no tenien anticossos detectables un any després de la infecció.

Però Dobaño, coautora també d'aquest nou article, explica que "és important fer aquest tipus d'estudis en diferents cohorts".

En aquest segon cas, els investigadors han avaluat la persistència d'anticossos de tipus IgM, IgA i IgG dirigits contra proteïnes clau del virus en mostres de 247 persones amb infecció simptomàtica i encara no vacunades.

Totes eren personal sanitari de la cohort CoviCatCentral i les mostres es van prendre en vuit moments diferents entre l'estiu del 2020 i el novembre del 2021.

Això permet observar la persistència dels anticossos en un grup més ampli, més jove, al llarg de més temps i amb participants que per la seva feina es troben en situació de més risc.


Menys anticossos en fumadors

Els resultats mostren una esperada caiguda gradual i considerable en els nivells d'anticossos. Però, al cap dels 20 mesos, més del 90% dels participants continuaven tenint anticossos enfront dels cinc antígens virals analitzats en tot moment de l'estudi.

Fins i tot en les 23 persones que encara no s'havien vacunat el novembre del 2021, la seropositivitat es va mantenir en un 95%. Només hi va haver vuit reinfeccions durant el període de seguiment.

Això suggereix que la immunitat és robusta i duradora, fins i tot enfront de les noves variants com ara alfa i delta. Tot i així, els autors també recorden que l'estudi es va fer abans de l'arribada d'òmicron.

També hi ha factors que afecten els nivells d'anticossos. Disminueixen amb l'edat o per tabaquisme. En canvi, si la covid ha provocat hospitalització o uns certs símptomes (febre, pèrdua de gust i d'olfacte) els nivells solen ser més alts.

Els autors també recorden que les persones prèviament infectades també es beneficien de la vacunació i que la immunitat híbrida és la que millor protegeix.

S'entén per immunitat híbrida la que protegeix individus que han passat la malaltia i que abans o després de la infecció han rebut la vacuna contra la covid.

En un estudi publicat al juny a Environmental Research, investigadors de la Universitat Mèdica de Graz, Àustria, i de la Universitat de Stanford, a Califòrnia, concloïen que la immunitat natural adquirida després de la infecció per SARS-CoV-2 sembla molt efectiva per protegir contra reinfeccions i, més important, contra els efectes més greus de la malaltia.

Apuntaven que l'eficàcia de la immunitat natural fins i tot sembla igual o superior a la proporcionada per les vacunes, si bé les dades, matisaven, no eren del tot consistents. I destacaven que, en tot cas, la immunitat híbrida sembla la més eficaç.
ARXIVAT A:
SalutVacunesCovid-19
Anar al contingut