Un micro davant d'un logo d'Alternativa per Alemanya al Bundestag (Reuters / Michele Tantussi)
Un micro davant d'un logo d'Alternativa per Alemanya al Bundestag (Reuters / Michele Tantussi)

El xenòfob Alternativa per Alemanya, primer partit sota vigilància des del nazisme

En un salt qualitatiu en la pressió a la formació xenòfoba, les agències d'intel·ligència podran espiar de forma sistemàtica l'AfD

Actualitzat

El partit d'extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD) s'ha convertit en objecte de vigilància per part dels serveis secrets. En un país on no es tolera l'extrema dreta, aquesta decisió suposa un salt qualitatiu en la pressió de les forces de seguretat cap a l'organització ultranacionalista i xenòfoba, que ara podrà ser vigilada de prop amb totes les eines de l'estat de dret. És la primera vegada que un partit és monitoritzat a Alemanya des dels anys del nazisme.

AfD ha estat designat com a "cas sospitós", un pas inèdit a Alemanya. Així ho explicava el president de l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució, Thomas Haldenwang, als responsables dels serveis secrets regionals en una videoconferència que s'ha filtrat a alguns mitjans. Això significa que, a banda de seguiments puntuals a individus o seccions, es podrà espiar de forma sistemàtica al partit en el seu conjunt, punxar converses telefòniques i utilitzar recursos econòmics per aconseguir confidents.

Per ara, però, aquests seguiments no seran complets per l'onada de recursos que ha presentat AfD en els últims mesos contra l'oficina de vigilància constitucional. El Tribunal Administratiu de Colònia ha sol·licitat als serveis secrets que, mentre no es resolguin aquests recursos, no espiï els diputats del partit al Bundestag, els parlaments regionals i el Parlament Europeu.

Actualment, l'AfD ja estava en observació en alguns estats federats, com Branderburg, Turíngia, Saxònia-Anhalt i Saxònia.

 

Un informe amb mil pàgines d'indicis

Els serveis secrets han situat Alternativa per Alemanya com a objecte de vigilància a partir d'un informe d'un miler de pàgines que inclou proves de suposades violacions contra l'ordre constitucional recopilades per juristes i experts des de principis de 2019. Entre aquests indicis hi ha centenars de discursos i declaracions de membres del partit.

També es compilen com a proves la influència del corrent més radical del partit, Der Flügel (l'Ala), al qual la direcció del partit va emplaçar a dissoldre's l'any passat. S'hi sumen vincles amb organitzacions d'extrema dreta com Moviment Identitari, la publicació Compact o el laboratori d'idees Institut per a Polítiques d'Estat.

La decisió, que es va prendre la setmana passada i ha transcendit aquest dimecres, arriba en un any molt intens electoralment a Alemanya, amb sis comicis regionals i les generals del 26 de setembre. Ara per ara, AfD és el principal partit de l'oposició al Parlament alemany.

Fins ara, ni l'Oficina per a la Protecció de la Constitució ni el ministeri de l'Interior s'han pronunciat sobre aquests seguiments, al·legant que hi ha en marxa un procés judicial. Tanmateix, els serveis secrets no tenen perquè informar d'aquest tipus de decisions ni públicament ni els afectats.

 

Els líders d'Alternativa per Alemanya, Alexander Gauland i Joerg Meuthen, en una conferència de premsa amb el candidat a Turíngia, Bjoern Hoecke
Els líders d'Alternativa per Alemanya, Alexander Gauland i Joerg Meuthen, en una conferència de premsa amb el candidat a Turíngia, Bjoern Hoecke (Reuters / Chrstian Mang)

 

L'AfD ho considera "escandalós"

Els líders d'AfD han carregat contra el govern alemany i els serveis secrets en conèixer la mesura. El copresident de la formació Tino Chrupalla ho ha qualificat d'"escandalós" com un intent de "desacreditar" el primer partit de l'oposició i d'"instrumentalització política" dels serveis secrets.

AfD considera que l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució pretén debilitar-los en un any de gran voltatge electoral i el cap del grup parlamentari, Alexander Gauland, ha avançat que recorreran la decisió davant la Justícia. "I això acabarà gràcies a Déu al Tribunal Constitucional", ha augurat Gauland, que ha dit que el tribunal haurà de decidir si, en el sistema polític alemany, "és possible una posició crítica al govern".

Les institucions alemanyes han intentat en dues ocasions il·legalitzar el partit minoritari neonazi Partit Nacionaldemocràtic Alemany (NPD), els anys 2003 i 2017, però el Tribunal Constitucional ho va tombar totes dues vegades.

 

 

ARXIVAT A:
AlemanyaExtrema dreta
Anar al contingut