Granada

El TSJA avala l'ús de programes "espia" en una empresa per declarar procedents uns acomiadaments

El TSJA ha avalat l'ús de programes "espia" als ordinadors d'una empresa en una sentència que declara procedent l'acomiadament de tres treballadores que van usar els seus mitjans informàtics per xatejar per Facebook.

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) ha avalat l'ús de programes "espia" als ordinadors d'una empresa en una sentència que declara procedent l'acomiadament de tres treballadores de l'Hotel Nazaríes de Granada que van usar els seus mitjans informàtics per a finalitats personals, com xatejar per Facebook.

En la sentència, que data del 14 de novembre, els magistrats reconeixen que l'hotel els va fer signar als seus empleats un document en què els alertava que quedava "prohibit utilitzar els recursos del sistema d'informació" als quals tinguessin accés "per a ús privat o per a qualsevol altra finalitat diferent de les estrictament laborals", i, davant les seves sospites, va instal·lar un programa "espia" que, cada deu segons, captava i arxivava el nombre de pàgines d'internet consultades pels treballadors. Un cop analitzats els resultats, van procedir a acomiadar tres treballadors.

Aquests, però, van recórrer la sentència, i el jutjat del social número 1 de Granada els va donar la raó, en entendre que no havien estat informats ni de la prohibició ni de la instal·lació del programa "espia", i, en entendre que es vulnerava la intimitat dels treballadors. Amb això, va obligar l'empresa a readmetre'ls o a indemnitzar-los.

"Com s'adonin que estic al Facebook em fan fora, hahaha"

L'empresa, per la seva banda, va plantejar davant l'Alt Tribunal andalús un recurs, que ha tirat endavant ja que, segons el TSJA, sí que existia informació sobre la prohibició de l'ús personal dels ordinadors de l'empresa i en entendre que no calia informar els treballadors de la instal·lació d'un programa de control. De fet, l'Alt Tribunal admet com a prova el comentari publicat d'una de les acomiadades en una xarxa social on deia: "Com s'adonin que estic al Facebook em fan fora, hahaha". Aquest ratifica el coneixement que tenia sobre la prohibició.

"Si no hi ha dret a utilitzar l'ordinador per a usos personals, no hi haurà tampoc dret per fer-ho en unes condicions que imposin un respecte a la intimitat o al secret de les comunicacions, perquè, en no existir una situació de tolerància de l'ús personal, tampoc ja hi ha una expectativa raonable d'intimitat i perquè, si l'ús personal és il·lícit, no es pot exigir a l'empresari que ho suporti i que, a més, s'abstingui de controlar-ho", indiquen els magistrats.

Per tot, el Tribunal revoca la sentència dictada en el seu dia pel Jutjat del Social i declara procedents els acomiadaments de les tres treballadores de l'hotel granadí, ordenant que procedeixin a tornar els dipòsits i consignacions efectuades per l'empresa recurrent.

Anar al contingut