Façana de la seu del Tribunal de Comptes, a Madrid
Façana de la seu del Tribunal de Comptes, a Madrid
Madrid

El Tribunal de Comptes, nou actor a escena

David MelgarejoActualitzat

Margarita Mariscal de Gante havia ocupat un càrrec prou discret des que va deixar de ser ministra de Justícia del govern d'Aznar. Discret, almenys, fins ara. Perquè ha estat ella -com a consellera del Tribunal de Comptes - qui per ordre de repartiment ha revisat la denúncia contra Mas, Ortega i Rigau i ha activat la investigació per malversació de fons públics.

Pels 5.129.000 euros que va costar el 9N. Import que ells mateixos haurien d'assumir de la seva butxaca, a raó d'1,8 milions d'euros cada un. Perquè la llei diu que un cop engegada la investigació i vistos indicis del delicte el tribunal pot demanar als investigats que dipositin una fiança.

Si no ho fessin, se'ls podrien embargar béns preventivament, a l'espera de la decisió final dels investigadors. La malversació torna a escena. I la fiscalia, aquest cop sí, la veu; a diferència del judici del 9N.

Aquí no implica pena de presó; ni judici, només tornar els diners amb interessos. El ministeri públic està d'acord amb aquesta investigació i havia demanat que s'obrís. Respon, per tant, a la denúncia que Societat Civil Catalana i l'entitat Advocats Catalans per la Constitució van presentar davant l'organisme.

El tribunal el presideix Ramón Álvarez de Miranda, que com els altres dotze consellers és nomenat pel Congrés i el Senat a proposta dels partits. Entre els actuals consellers, Manuel Aznar, el germà més gran de l'expresident.

Anar al contingut