"El totterreny no és un luxe, és una necessitat": queixes del món rural pel nou impost

Després de pagar més de 100 euros per cada vehicle contaminant, veïns de les comarques de muntanya demanen exempcions com les d'autocars i camions

RedaccióActualitzat

Per intentar dissuadir de l'ús de combustibles fòssils, i enmig de l'emergència climàtica global, Catalunya va aprovar el 2017 l'impost de vehicles contaminants, que aquest primer any de funcionament ha recaptat més de 38 milions d'euros.

Autocars i camions estan exempts de pagar-lo, i veïns del món rural reclamen el mateix. Molts es desplacen en totterreny perquè no hi ha més opció a les zones de muntanya.

Justament perquè en el seu cas no es tracta d'un caprici, creuen que no haurien de pagar l'impost de vehicle contaminant.

Baldiri Ros, que és president de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, considera que aquest impost porta a discriminacions.

"És injust, és discriminatori i perjudica els febles, els que no tenen capacitat de connectivitat. El que viu a un poble de muntanya necessita el cotxe sí o sí."

Un dels afectats és Nino Ricart, a qui un equip de TV3 ha acompanyat en un trajecte pels camins que acostuma a transitar. En aquest cas, per anar a buscar llenya. Recorda que al Pirineu necessiten aquest tipus de vehicles.

"És una necessitat, no és un luxe com pot ser a altres llocs. En aquesta finca que tenim no hi puc arribar amb un turisme, amb el gel que hi ha és impossible."

Ell ha pagat 134 euros del nou impost per a vehicles contaminants. També l'ha hagut de pagar Roger Escarré. En aquest cas, 128 euros. Ell és guia de muntanya i té una casa rural. Tant per a una cosa com per a l'altra necessita un 4X4.

"Faig guiatges de muntanya i passo per camins on un turisme no pot passar."

Entén que s'hagi de pagar si es tracta de desplaçaments per oci, però no per primera necessitat. Els experts consideren que aquest impost s'ha creat amb una visió centralista.

Toni Rodón, que és professor de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra, diu que cal "deixar de veure el món rural com una mena de postal idíl·lica on es va a fer fotografies i penjar-les a Instagram". Per Rodón, "convé que al món rural s'hi pugui viure, donar una oportunitat a la gent que hi viu i que potencialment hi vol anar".

Per això des del món rural reclamen a la Generalitat que tots aquells veïns de pobles poc comunicats amb transport públic estiguin exempts de pagar l'impost, com també ho estan els alguns altres vehicles.

ARXIVAT A:
Medi ambientRamaderiaAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut