El testimoni de 4 noies que denuncien el mateix agressor sexual, a qui totes coneixien

Més del 80% de les agressions sexuals que pateixen les dones, les pateixen per part de persones de l'entorn de confiança i en llocs considerats segurs

Cada dia a Catalunya es denuncien 8 agressions o abusos sexuals. Però aquesta només és una petita part de les que passen realment. I és que no sempre és fàcil fer el pas de denunciar, sobretot quan la víctima coneix l'agressor. És el cas de quatre noies que van patir abusos sexuals per part del mateix noi, conegut de totes elles en diferents àmbits.

Les agressions van començar fa anys. Almenys vuit, que en tinguin constància. Primer va ser una de les noies en una festa, després una altra a casa d'un amic a França, després en una casa rural que havien llogat entre una colla d'amics. Ell aprofitava que les noies havien begut o estaven dormint per agredir-les. Una d'elles, que ha preferit no dir el seu nom, ens ho explica:

"Un modus operandi claríssim el que tenia, perquè totes les agressions s'assemblen molt. Sempre passen en una festa amb més gent, en un ambient de nit, quan la gent està dormint, i és quan aprofita per abusar de les víctimes."

Entre elles, algunes no es coneixien, i és que el noi actuava als diferents cercles d'amistat que tenia. Va ser un amic comú que, en sentir el que explicava una d'elles, va començar a lligar caps i les va posar en contacte.

"Som quatre les que hem acabat denunciant, però arran que es descobrissin els dos últims incidents, estirant el fil hem començat a parlar amb el seu entorn i són més de deu i segurament més de vint les dones que han patit agressions sexuals per part d'aquesta persona."

Però denunciar una persona que consideraves un amic no és gens fàcil: "El fet de denunciar una persona que coneixes, amb qui tenies amistat, òbviament és molt més difícil que denunciar un desconegut. Perquè tens totes les conseqüències socials que es trenca el grup d'amics, que no saps si la gent es posicionarà a favor o en contra. Coneixes la família, coneixes exparelles, coneixes molta gent a qui aquesta informació farà molt de mal. I és molt desagradable passar per això".

 

Casos com el seu trenquen amb l'imaginari col·lectiu que ens diu que "et poden agredir de nit, quan vas sola pel carrer, tornant de festa i el que t'ataca és un desconegut", ens explica Sònia Ricondo García, advocada especialitzada en violències sexuals que porta el cas d'aquestes noies.

"El perfil d'agressor que s'espera que arribi al jutjat és un agressor que probablement no és d'aquí, que per exemple està en situació irregular, que no té recursos econòmics, etc. És a dir, volem allunyar la imatge que els agressors estan al nostre voltant, conviuen amb nosaltres, poden ser els nostres amics, poden ser les nostres parelles, etc. És com allunyar aquesta idea, pensar que són uns monstres, que són persones que no tenim a prop."

I és que la realitat és que més del 80% de les agressions sexuals que pateixen les dones, les pateixen per part de persones de l'entorn de confiança i en llocs considerats segurs. I l'arma que s'utilitza no és la força, sinó la confiança.

"Quan et passa a tu, et bloqueges bastant", ens explica una de les noies, "costa molt veure's com a víctima, costa molt entendre la gravetat del que t'està passant, i tenim molta tendència a minimitzar-ho i a normalitzar-ho. Jo decideixo denunciar en el moment en què m'adono que no soc l'única persona que li ha passat això".

Les quatre noies han aconseguit que la seva causa sigui conjunta i estan a l'espera de poder anar, en breu, a declarar en seu judicial. El camí fins al judici saben que serà llarg, però creuen que aquesta és l'única manera d'aturar-lo:

"Si ningú li para els peus, si ningú fa res al respecte, ho seguirà fent. Perquè no ha sigut una relliscada, no ha sigut un error, sap perfectament el que està fent."

ARXIVAT A:
8MAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut