Esquelet de balena de bec de Cuvier trobada a Platja d'Aro (Clàudia Auladell)
Esquelet de balena de bec de Cuvier trobada a Platja d'Aro (Clàudia Auladell)
Platja d'Aro

El temporal desenterra l'esquelet d'un odontocet amb un arpó clavat de fa 200 anys

L'arpó va travessar la mandíbula inferior d'aquesta balena de bec de Cuvier. L'animal, un mascle adult, podria fer uns 5 o 6 metres

RedaccióActualitzat

El temporal Gloria ha deixat escenaris catastròfics a les platges de Catalunya: Muntanyes d'escombraries, desaparició de sorra, però també algunes sorpreses interessants com la de Cala Rovira, a Platja d'Aro.

La tempesta i les onades que ha remogut la sorra han deixat al descobert les restes d'un esquelet de balena de bec de Cuvier. Un odontocet emparentat amb els dofins que viu en aigües molt profundes de fins a 3.000 metres. Es tracta d'un mascle adult que feia entre 5 i 6 metres.

L'animal porta un arpó clavat que li travessa el crani.

 

 

Els arqueòlegs de Caldes de Malavella que han anat a investigar la troballa han dit que l'arpó podria tenir una antiguitat de 200 anys.

L'arpó es va clavar des de sota, de la mandíbula inferior en direcció a la part superior del crani.

 

Esquelet de balena de bec de Cuvier trobada a Platja d'Aro
Esquelet de balena de bec de Cuvier trobada a Platja d'Aro (Clàudia Auladell)

 

 

Com va arribar la balena fins a la sorra?

Com va quedar sepultat l'esquelet d'aquesta balena de bec de Cuvier a Cala Rovira? L'haurien enterrat amb una eina de pesca tan valuosa per als pescadors de l'època?

Hi ha diverses teories a l'entorn de l'aparició d'aquest animal a la platja. La biòloga marina Clàudia Auladell ha explicat algunes hipòtesis:

Segons comenta, podrien haver-lo pescat amb l'arpó, la corda de l'estri es va trencar i l'animal va morir al mar. Després, les ones el podrien haver arrossegat fins a la platja i va acabar enterrat a la cala.

També podria ser, diu Auladell, que després de pescar-lo no poguessin treure-li l'arpó i l'enterressin amb l'eina clavada al crani.

A més, s'ha trobat un fragment d'os cremat que encaixa amb l'esquelet de la balena de bec de Cuvier. Segons documentació que ha buscat Auladell, els ossos a vegades es cremaven perquè amb el greix feien llum.

 

Os cremat de l'esquelet de balena de bec de Cuvier trobat a Platja d'Aro
Os cremat de l'esquelet de balena de bec de Cuvier trobat a Platja d'Aro (Clàudia Auladell)

 

Clàudia Auladell intentarà buscar més informació sobre el tema de l'odontocet de Cala Rovira a l'Arxiu de Platja d'Aro, potser fa 200 anys es va documentar la pesca d'aquest gran cetaci.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut