El teletreball perd pistonada en les pimes i es consolida en algunes grans empreses

En termes absoluts, treballar des de casa no és el que era el 2020, any en què va esclatar la pandèmia

Jordi Martínez PallejàActualitzat

El 2020, i a causa de les restriccions sanitàries, el teletreball es va disparar. Concretament, va arribar fins al 19,4% dels treballadors catalans, un repunt espectacular si tenim en compte que el 2018 venia del 8,6%. Ara bé, amb les mesures relaxant-se i el retorn a l'activitat presencial, el 2021 el percentatge va caure fins al 16,9%.

Finalment, l'any passat el teletreball ha continuat perdent impuls i ha caigut fins al 14% del total de la població activa.

 

Les pimes i el teletreball no acaben de lligar

Que la presencialitat ha tornat és una realitat indiscutible. Es veu en el dia a dia de molts negocis i també a les carreteres, on els embussos matinals sovintegen com abans de la pandèmia.

Hi ha sectors que no poden aplicar el teletreball per motius obvis, com la construcció, l'hostaleria, la indústria o la sanitat. I d'entre altres factors, també n'hi ha un que cal tenir en compte: les petites companyies no hi acaben de creure. Sighore, una empresa que dissenya solucions informàtiques per a hotels i restaurants, n'és un exemple. Dels vint-i-quatre empleats, només dos fan feina a casa. La prioritat és anar a l'oficina i el teletreball queda reservat a casos concrets de conciliació familiar.

Una de les noves incorporacions, Sara Torres, consultora de software, explica que "si la meva filla es posa malalta, puc anar a casa a fer teletreball i això va fer que em decidís per aquesta empresa".

Des de l'empresa, el director d'operacions, Luis Juárez, argumenta: 

"Tots els treballadors aquí han de fer una mica de tot. Al costat dels companys és més fàcil i més àgil treballar que si ets a casa i has d'enviar un missatge o fer una videotrucada."

El teletreball conquereix moltes grans empreses

A Cerdanyola del Vallès, Sener, una multinacional d'enginyeria i de la indústria aeroespacial, havia assajat el teletreball molt abans de la pandèmia. No van veure clars els resultats i van aparcar la idea. Però la pandèmia ho va capgirar tot. Ara, gairebé el 70% de la plantilla fa teletreball en la modalitat de dos dies a la setmana, sobretot. L'altra opció és fer-ho cada tarda.

El José Ramón, un enginyer ferroviari, n'és un exemple. Treballa des de casa seva, a Corbera de Llobregat:

"Em motiva perquè no és un treball de fitxar i no de fer horaris sinó de fer projectes. Fer-ho de la manera més còmoda i que el client ho agraeixi. Això motiva."

Un dels resultats de l'aplicació de la mesura des del punt de vista de l'empresa és l'augment de la productivitat. Marta Valls, de la direcció de persones:

"Els projectes han sortit exactament igual que abans i la gent ha treballat més que quan venia a l'oficina. La gent està més còmoda a casa, s'organitza millor i se sent més compromesa."

Teletreball
El teletreball perd impuls en les empreses petites

El teletreball, una exigència de les noves generacions

A la plantilla de Sener hi ha perfils de joves professionals amb titulacions universitàries. Una d'elles és Eugènia Poveda, enginyera de ports i camins. Valora molt l'opció de poder teletreballar per evitar pèrdues de temps a la carretera, per estalviar combustible i per poder adaptar-se als clients internacionals, que pot atendre des de casa.

Això li permet acabar algunes videoconferències i aprofitar tot seguit el seu temps lliure. És per tot això que el teletreball és una modalitat a la qual no pensa renunciar ni aquí ni en una altra feina futura:

"Ara no m'imagino fer una pas enrere sinó al contrari: fer més passos endavant. Que cada cop hi hagi més flexibilitat en aquest sentit."

Un altre sector que aposta clarament pel teletreball és el de les tecnologies de la informació, sense oblidar-nos de la banca i les assegurances. El responsable del sector TIC de Comissions Obreres, Alex Samaranch, afirma que "el teletreball en aquest àmbit ha arribat per quedar-se perquè els treballadors en facin dos o tres dies a la setmana. Són empreses sobretot de més de 250 treballadors o fins i tot alguna startup on el teletreball es veu com un hàbit normal."

El teletreball ja és un incentiu que des de moltes empreses mitjanes i grans es té molt en compte a l'hora de captar talent. Samaranch ho té clar:

"Les empreses que no ofereixin el teletreball com una part de l'oferta de feina tindran dificultats per trobar gent qualificada."

El teletreball i la flexibilitat horària són dos punts cada cop més clau en les negociacions entre les empreses i els aspirants a un lloc de treball amb una formació alta.

 

ARXIVAT A:
Teletreball
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut