Els nou presos polítics en el judici al Tribunal Suprem (EFE)
Els nou presos polítics en el judici al Tribunal Suprem (EFE)

El Suprem manté els líders independentistes a presó perquè el tercer grau és "prematur"

El tribunal també denega l'aplicació de l'article 100.2, que els permetia sortir alguns dies, per la seva "falta de connexió amb un procés de reinserció"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha tombat el tercer grau a tots els presos independentistes. El tribunal considera que el tercer grau és "prematur". La decisió afecta especialment l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, que mantenien el tercer grau a l'espera de la decisió final del Suprem, mentre que els set presos de Lledoners ja el tenien suspès cautelarment i ara el tenen anul·lat del tot.

Els magistrats també els deneguen l'aplicació de l'article 100.2, que els permetia sortir alguns dies tot i estar en segon grau, per la seva "falta de connexió amb un procés de reinserció".

En les nou interlocutòries -una per a cada pres-, d'entre 13 i 23 pàgines cadascuna, el Suprem destaca que cal que transcorri un període de temps més llarg per avaluar adequadament l'evolució de l'intern i el tractament penitenciari.

El tribunal ha trigat més d'una setmana a resoldre i redactar les interlocutòries, i més de quatre mesos a obrir el debat.


Estirada d'orelles a l'administració penitenciària

Les interlocutòries destaquen que "l'administració penitenciària no pot distanciar-se dels principis i garanties que informen l'execució de les penes de presó imposades pels tribunals". Asseguren que, si no, "es converteixen en una extravagant tercera instància".

"Els òrgans de l'administració penitenciària no poden buidar la resposta penal proclamada per un tribunal de justícia, sotmetent la seva sentència a una relectura que disfressa un tractament penitenciari privilegiat i, precisament per això, improcedent."

En poques setmanes, les juntes de tractament de les tres presons han de tornar a revisar la situació dels presos, ja que farà sis mesos des de l'última classificació, i podrien tornar a concedir-los el tercer grau o un segon grau amb 100.2. Tot i així, tenint en compte la decisió i argumentació del Suprem, tot apunta que els tècnics esperaran que hagin complert més part de la condemna i hagin participat en algun programa de tractament.

La reacció dels presos

Els presos han rebut una notícia que ja donaven per descomptada. Raül Romeva ha estat el primer a reaccionar des de Lledoners i ha denunciat que "de mica en mica aquest Estat va convertint-se en una gran presó":

 

Carme Forcadell ha criticat que s'hagin assabentat de la decisió pels mitjans de comunicació:

 

Oriol Junqueras, Jordi Turull i Jordi Sànchez parlen d'ofec "constant i previsible" i "d'escarment i venjança de l'Estat":

 

 

Dolors Bassa ha explicat a "Els Matins" de TV3 que perdre el tercer grau "és una llosa":


Jordi Cuixart ha tornat a reivindicar, un cop més, l'amnistia:

 


Crítiques d'Amnistia i Justícia

Poc després de saber-se la notícia, Amnistia Internacional ha enviat un comunicat lamentant la decisió del Suprem en el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Assegura que es perpetua "una situació d'injustícia".

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha carregat durament contra la decisió del Suprem. Diu que esmena la decisió dels  jutjats especialitzats en l'àmbit penitenciari:

 

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha relacionat la decisió amb l'actualitat política: "No és casual que es tombi el tercer grau l'endemà de l'aprovació dels pressupostos."


 

El tuit de record del TJUE

Coincidint amb la notícia, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fer una piulada recordant que Oriol Junqueras té immunitat:

 

El TJUE fa 68 anys i està recordant diverses sentències resolucions del darrer any. Aquest divendres, ha coincidit la sentència del 19 de desembre de 2019 amb l'anunci de la decisió del Suprem.


Retorn a la presó

Fins a aquesta decisió del Suprem, Forcadell i Bassa mantenien el tercer grau i anaven a la presó a dormir quatre dies a la setmana. No és el cas dels presos de Lledoners. A petició de la Fiscalia, la justícia ja els va suspendre el tercer grau a finals de juliol. I des d'aleshores, pràcticament no han pogut sortir del centre penitenciari. Tot i això, les juntes de tractament de les presons han de tornar a revisar la classificació dels presos i les preses del procés el mes que ve. I podrien proposar, de nou, el tercer grau.

Blanca Bragulat no se'ls aplica el mateix regim penitenciari que als altres presos
Els presos de Lledoners - sense Jordi Sànchez - en un acte fora de la presó

Aquest règim permet a qui l'obté estar-se al centre penitenciari només per dormir-hi entre setmana i passar els caps de setmana fora de la presó, mentre que el segon grau, al qual es pot accedir quan s'ha complert una quarta part de la condemna, restringeix el nombre de dies de llibertat vigilada a 36 l'any.


Tres mesos per decidir

A principis d'any, els presos van començar a gaudir un a un de l'article 100.2 del règim penitenciari, que els permetia sortir unes 12 hores al dia per anar a treballar. Però a mitjans de maig un jutge de vigilància penitenciària de Lleida va obrir la porta a la revisió d'aquesta concessió.

A principis de juliol, les juntes de tractament de les presons on es troben reclosos els líders del procés van proposar que es concedís el tercer grau a tots els presos independentistes, una mesura que se'ls va atorgar. El 23 de juliol l'alt tribunal va suspendre el 100.2 a Forcadell. I a finals del mateix mes, la Fiscalia va sol·licitar la suspensió dels tercers graus concedits.

Forcadell i Bassa, pendents de si el Suprem revoca el règim de tercer grau
Forcadell i Bassa, pendents de si el Suprem els revoca el règim de tercer grau (CCMA) (CCMA)

Dos jutjats de vigilància penitenciària farien efectiva aquesta sol·licitud del tercer grau contra Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, primer, i contra Josep Rull i Jordi Turull després, mentre que un altre magistrat el mantenia per a Forcadell i Bassa.

Aquests són els anys de condemna que els presos independentistes encara tenen al davant si no se'ls atorga l'indult:

 

Sànchez, Turull i Rull estudien interposar una demanda per prevaricació contra el jutge de l'Alt Tribunal Manuel Marchena per mantenir els seus recursos contra la retirada del tercer grau en un calaix des que al juliol els el denegués.

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatJudici procésTribunal Suprem Josep RullJordi TurullCarme ForcadellDolors BassaJoaquim FornOriol JunquerasRaül RomevaJordi SànchezJordi CuixartProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut