Façana del Tribunal Suprem (Europa Press/Jesús Hellín)
Façana del Tribunal Suprem (Europa Press/Jesús Hellín)

El Suprem avala la geolocalització del cotxe d'empresa fora de l'horari laboral

Sempre que l'empleat estigui informat que l'ús del vehicle està restringit a l'horari laboral i el vehicle porta GPS

Actualitzat

El Tribunal Suprem declara procedent l'acomiadament d'una treballadora per considerar que és legal utilitzar les dades del GPS del vehicle d'empresa per demostrar que el feia servir fora de l'horari laboral. El tribunal ho troba procedent sempre que el treballadors estigui informat de la instal·lació del dispositiu, t que l'ús del cotxe estigui restringit a l'activitat laboral i que l'empresa només reculli informació sobre el moviment i la localització del vehicle.

La sentència del Suprem, notificada aquest dilluns, estima el recurs d'una empresa dedicada al comerç d'equips de telecomunicacions i considera procedent l'acomidament disciplinari d'una supervisora que utilitzava "de forma intensa" el vehicle d'empresa fora de l'horari laboral i fins i tot durant una baixa mèdica i en cap de setamana. L'empresa prohibia l'ús del vehicle per finalitats alienes a l'activitat laboral.

Segons la sentència, la treballadora coneixia aquesta restricció d'ús del vehicle i va ser informada de la instal·lació del sistema GPS al vehicle, que recollia dades dels desplaçaments que feia. Per tant, la sentencia no considera que "hi hagi cap invasió de drets fonamentals".

"No s'aprecia invasió de l'esfera privada de la treballadora, en afectar exclusivament la ubicació i el moviment del vehicle del qual ella era responsable i l'havia d'utilitzar d'acord amb el que s'havia pactat."

 "Per aquest motiu, no apreciem cap invasió dels seus drets fonamentals amb la constatació de les dades de geolocalització, que permeten veure que el vehicle és utilitzat, desobeint les instruccions de l'empresa, en moments en què no es feia cap prestació de serveis."

 

La sentencia destaca també que a la carta d'acomiadament "no s'hi reflecteix -ni hi ha capacitat per fer-ho- cap circumstància personal de la treballadora".

El Suprem estima, doncs, el recurs interposat per l'empresa a la sentència del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, que havia declarat nul l'acomiadament, en entendre que no era correcte utilitzar les dades del GPS que corresponien a trams horaris fora de la jornada laboral.
Contràriament, la sentència del Suprem considera que les dades del GPS, precisament, posen de relleu l'incompliment de la treballadora, ja que "el GPS hauria d'haver reflectit la immobilització del vehicle".

El Tribunal Suprem confirma íntegramente la sentència inicial, dictada pel jutjat número 4 d'Almeria, que va desestimar la demanda de la treballadora, ja que va considerar que l'acomiadament havia estat procedent.

ARXIVAT A:
Drets laboralsTribunal Suprem
Anar al contingut