El sorprenent desgel entre els Estats Units i Veneçuela arran de la guerra a Ucraïna

Els Estats Units s'interessen ara per recuperar la indústria petrolera de Veneçuela després de tres anys sense tenir-hi relacions diplomàtiques

RedaccióActualitzat

El terrabastall geoestratègic que provoca la guerra a Ucraïna ha portat dos enemics a fer els primers gestos d'aproximació després d'anys sense relacions diplomàtiques. Els Estats Units, després de vetar el petroli rus, ara busquen fonts de subministrament alternatives i s'han fixat en Veneçuela.

La indústria petrolera veneçolana està en un estat lamentable, després d'anys de mala gestió i per efecte de les sancions nord-americanes. Tot i això, el país posseeix una de les reserves mundials més llamineres, i els nord-americans tornen a mirar cap al sud per trobar un substitut al cru de Rússia.

Almenys feia tres anys que no tenien relacions amb Caracas, però el cap de setmana passat Joe Biden hi va enviar una delegació amb un doble objectiu.

Ho ha explicat la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki: "L'objectiu del viatge era discutir diversos temes, inclosos la seguretat energètica i la salut i el benestar de ciutadans nord-americans detinguts."

El president veneçolà, Nicolás Maduro, va correspondre molt ràpidament. En comptes de les diatribes antiimperialistes que li són característiques, va qualificar la reunió al seu despatx de respectuosa i cordial i va alliberar dos dels sis nord-americans que tenia empresonats:

"Les dues banderes, la dels Estats Units i la de Veneçuela, es veien boniques, unides com han d'estar. Vam passar gairebé dues hores conversant."

Maduro no es va aturar aquí i també va anunciar la represa a Mèxic del diàleg amb l'oposició, que feia sis mesos que estava aturat.

Segons l'agència Reuters, Washington està disposada a correspondre els gestos afluixant-li una mica el bloqueig i permetent-li exportar més petroli als mercats. Això sí, sempre que una part vagi a parar als Estats Units i pugui augmentar la capacitat.

Ningú no parla de restablir les relacions o d'aixecar el gran gruix de les sancions, però són els primers passos d'una sorprenent distensió que és producte, en part, de la sacsejada que la guerra a Ucraïna està provocant en el tauler mundial.

L'aproximació entre Washington i Caracas ha indignat els sectors antichavistes, tant a Veneçuela com als Estats Units.


Com recuperar la indústria

Un dels grans problemes és que Veneçuela té una infraestuctura petrolera que els experts consideren exhaurida. Per recuperar aquesta indústria, es creu que el país necessitaria una inversió estrangera multimilionària.

A més, faria falta que Maduro canviés la llei d'hidrocarburs i eliminés controls. També caldria atorgar més seguretat jurídica a les empreses privades, que en el passat havien estat víctimes d'expropiacions.

I, finalment, que els Estats Units alleugerissin les sancions que tenen vigents contra el país. Ara que busquen amb certa urgència una font alternativa que ompli el buit que deixa el cru rus, no sembla impossible.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsNicolás Maduro VeneçuelaJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut