Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya
Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya

El Síndic anima els ciutadans a denunciar que el Suprem vulnera els seus drets

Ribó, després de la decisió del jutge Llarena, portarà als tribunals internacionals el que considera "un atac greu" a l'estat de dret

Actualitzat

El síndic de greuges, Rafael Ribó, acusa el jutge Llarena d'atacar l'estat de dret i d'entrar en el terreny polític arran de la decisió d'impedir l'assistència de Jordi Sànchez al ple de la seva investidura. Ribó anima els ciutadans, que van votar a les eleccions el 21D, a denunciar que s'estan vulnerant els seus drets i es compromet a portar-ho a instàncies internacionals.

 

 

El síndic de greuges, Rafael Ribó, considera que la interlocutòria que el jutge Pablo Llarena ha fet aquest divendres segons la qual denega al candidat a la investidura, Jordi Sànchez, el permís per acudir al ple previst per dilluns al Parlament és "un atac greu" als principis de l'estat de dret i que afecta els drets de participació política tant del diputat com de tots els ciutadans de Catalunya, de "milions de persones que van exercir el seu vot el 21 de desembre".

"Aquesta decisió afecta a milions de persones que van exercir el seu vot el 21 de desembre, en una decisió absolutament democràtica i hauria de ser acceptada."

 

Per això, el Síndic ha convidat els ciutadans a presentar als tribunals les queixes que considerin oportunes com a directament afectats. Ribó es compromet a portar-ho a les altres instàncies espanyoles primer, com el Tribunal Suprem i després al Constitucional, i si a l'estat espanyol no són ateses recorrerà a Tribunal Europeu dels Drets Humans, al Consell d'Europa, a la Comissió Europea i a les Nacions Unides.

 

 

El síndic apel·la a la Constitució, a l'Estatut i als tractats europeus signats per l'Estats espanyol on es defensa el dret dels ciutadans i també el dret als sufragi actiu i passiu dels candidats on es diu que "tots els escollits tenen dret a poder desenvolupar la seva representació".


Ribó ha subratllat que només el president del Parlament pot ordenar el debat d'investidura pel candidat a la presidència de la Generalitat i ha avisat que "el poder judicial no pot substituir de cap manera aquesta funció democràtica".

 

"Qui és el jutge per assenyalar si hi ha o no altres candidats per participar en l'acte solemne, el més solemne que hi ha en democràcia com és nomenament d'un govern que comença pel seu president?

"El poder judicial no pot substituir de cap manera aquesta funció democràtica amb la interlocutòria que acabem de conèixer hi ha un transgressió claríssima d'aquest principi elemental estatutari, constitucional i internacional."

 

 

El síndic ha denunciat que la decisió de Llarena atempta a la llibertat i la seguretat de Jordi Sànchez. També denuncia les argumentacions del jutge.

Ha recordat la desproporcionalitat del delicte de rebel·lió i sedició que s'acusa pels fets de l'1-O, que segons Ribó podria atemptar al principi de legalitat.

També s'ha referit a la desproporcionalitat de la presó provisional que, explica, es manté "en funció de la ideologia de les persones " fet que aniria en contra de la llibertat d'expressió, reunió i manifestació de les persones. en aquest sentit Ribó ha destacat que el jutge es remunta a la cadena humana del 2013 per sostenir aquest argument.

Ribó ha afirmat que es troba davant "un dels fets més greus" de la seva vida institucional i política.

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàInvestiduraEleccions 21DDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut