Biden ha qualificat els republicans d'irresponsables i els ha acusat de deixar que Putin guanyi la guerra (Reuters Kevin Lamarque)

El Senat dels Estats Units bloqueja l'aprovació de 60.000 milions d'ajuda a Ucraïna

Els republicans només donaran el vistiplau a les ajudes si s'endureixen les mesures de control d'immigrants a la frontera, cosa que Biden considera un xantatge i una irresponsabilitat

El Senat dels Estats Units ha bloquejat els 60.000 milions d'ajuda a Ucraïna que el president Biden havia implorat que aprovés, unes hores abans de la votació.

Els republicans hi han votat en contra perquè consideren que al mateix paquet --que també inclou ajuda per a Israel, Taiwan i la frontera amb Mèxic-- s'hi hauria de considerar un enduriment de les polítiques de control de la immigració, justament a la frontera.

El president Biden ha qualificat l'actitud dels republicans de "xantatge polític" i d'irresponsable perquè, ha assegurat, si no s'ajuda Ucraïna Putin guanyarà aquesta guerra i es posarà en perill la seguretat nacional dels mateixos Estats Units.

"La votació d'avui es recordarà durant molt de temps. La història jutjarà amb duresa els que giren l'esquena a la llibertat, perquè no podem deixar guanyar Putin. Ho dic un altre cop: no podem deixar guanyar Putin. Ajudar Ucraïna beneficia els nostres grans interessos nacionals i els interessos internacionals dels nostres amics."

El rebuig a continuar ajudant Ucraïna no només és evident entre les files republicanes, sinó que es reflecteix també en moltes enquestes d'opinió. Això neguiteja la Casa Blanca, que continuarà pressionant en les negociacions. No s'espera que es pugui aprovar cap altre paquet d'ajudes a Ucraïna abans de Nadal, cosa que deixa la qüestió pendent almenys fins al gener.

D'aquí també la importància d'una altra reunió que oficials ucraïnesos, entre ells el ministre de Defensa, i els homòlegs nord-americans, així com representants de l'OTAN, han mantingut aquest dimecres amb els principals fabricants d'armes. La idea és que Ucraïna no depengui tant dels que els subministren les armes i que les puguin fabricar ells mateixos, un pla que, segons Biden, beneficia els interessos de seguretat dels Estats Units i dels països aliats.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïna
Anar al contingut