Activitats en grup, amb psicòlegs i educadors socials, adreçades als interns més violents i agressius
Imatge d'arxiu d'una activitat en grup amb psicòlegs i educadors socials
Barcelona

El risc de problemes mentals es duplica en els professionals de la salut

En el cas dels psicòlegs, el risc de mala salut mental se situa en el 21,8%, quan en el conjunt de la població és del 7%

RedaccióActualitzat

El risc de mala salut mental és més del doble en els professionals de la salut catalans respecte al conjunt de la població, que se situa entorn del 7%. Són dades de la Fundació Galatea i l'Enquesta de Salut de Catalunya, que alerten que en el cas dels estudiants de Medicina, fins i tot es multiplica per sis, arribant a un 43,85%.

El risc se situa a prop del 20% en pediatres, odontòlegs, psicòlegs i metges, d'entre 30 i 55 anys, una vegada superat l'estrès de l'estudi i les residències. En infermers és superior, al voltant del 36,8%, i en farmacèutics és d'un 35,45%, la qual cosa es vincula amb el fet que l'enquesta es va fer el 2015, coincidint amb la crisi financera i les retallades en l'àmbit de salut.

Així ho detalla Antoni Calvo, director de la Fundació Galatea, en la roda de premsa de presentació d'un estudi sobre psicòlegs. L'ha fet la mateixa fundació amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC), que situa el risc en aquest col·lectiu en el 21,8%, un risc que disminueix de forma gradual amb l'edat. Dolors Liria, vicesecretària del col·legi, ho atribueix a la inestabilitat laboral:

"Tenen un risc més alt els que tenen un contracte temporal, els que perceben que la situació laboral és insegura o els que es troben en situació de desocupació."

Segons alerten, aquest risc augmenta pel fet que els psicòlegs són uns professionals que cada cop treballen en situacions de més estrès i s'agreuja per la facilitat amb què tenen accés a psicofàrmacs. A més, el seu exercici professional es caracteritza per una elevada pluriocupació, un 40,5%, davant del 33% en metges, tot i que és inferior als odontòlegs, que se situa en el 61%.

Notícia relacionada: Empitjora la salut mental dels barcelonins a causa de la crisi econòmica

Amb tot, segons Calvo, la probabilitat que acabin tenint realment un problema és molt més baixa:

"D'aquest 21%, el percentatge que acaben, en general, tenint problemes, està al voltant d'un 7%".

L'estudi també posa en evidència que és un dels col·lectius més conscients de la necessitat de tractar-se. El COPC ha fet aquest estudi, pioner a Europa, amb un total de 1.115 psicòlegs amb la voluntat de conèixer la situació i poder revertir-la.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut