Madrid

El PSOE tanca files al voltant de Zapatero i mira a les municipals abans d'encetar la successió

La cúpula del PSOE ha expressat el seu suport a la decisió del president del govern espanyol de no tornar-se a presentar com a candidat. Els diversos barons del partit s'han expressat amb una sola veu d'elogi cap a la figura de José Luis Rodríguez Zapatero. Valoren que hagi fet el pas i asseguren que el seu anunci ha estat a l'altura de les circumstàncies. L'anunci de Zapatero en deixa obert el debat successori, però la majoria de líders socialistes apunten que cal mantenir la cohesió per encarar els reptes del govern i, sobretot, les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig.

Actualitzat
El primer a emetre una valoració sobre la renúncia de José Luis Rodríguez Zapatero a provar-se en una tercera cita electoral ha estat el president del Congrés, José Bono. El líder socialista ha expressat la seva "lleialtat i respecte" pel cap de l'executiu.

Bono ha assegurat que "ha parlat qui havia de parlar" i ha esquivat el debat sobre la successió. El president del Congrés s'ha limitat a dir que ara el que ha de fer el partit és guanyar les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig i, l'any que ve, les generals.

Aquest discurs d'elogi a Zapatero i, sobretot, de centrar-se en la pròxima cita electoral s'ha imposat a tot el partit. Els barons territorials del PSOE, cadascun amb el seu matís, han tancat files al voltant d'aquest objectiu.

Les primàries, a l'estiu

El president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, ha obert el torn d'intervencions en el comitè federal i ha assegurat que Zapatero "ha estat a l'altura d'un gran partit". El líder andalús ha insistit que el que cal fer ara és garantir l'estabilitat, sobretot la institucional, per després afegir que "la millor estabilitat hauria estat Zapatero com a candidat el 2012". Andalusia, ha asseverat, donarà suport "amb totes les seves forces" a aquesta estabilitat i es bolcarà en les eleccions del 22 de maig.

El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, també ha elogiat José Luis Rodríguez Zapatero. Vara va ser el primer a demanar al secretari general que es pronunciés sobre la seva continuïtat. En el comitè federal, però, li ha explicat que el que buscava és que n'esvaís els dubtes, no que "no es presentés".

El líder del PSM, Tomás Gómez, ha defensat el sistema de primàries per elegir un candidat, però ha remarcat que ara el PSOE s'ha de "concentrar" a governar i a preparar les eleccions autonòmiques i municipals del 22 de maig.

El líder del PSC, José Montilla, s'ha pronunciat amb unes paraules molt similars a les de Gómez i ha demanat "unitat, cohesió i lleialtat". Un discurs semblant al de Patxi López i al del candidat socialista a la Junta de Castella i Lleó, Óscar López, que ha afirmat que "les primàries són per a l'estiu".

Antich aposta per Rubalcaba

Només una veu socialista s'ha desmarcat del discurs que vol ajornar el debat successori. El president del govern balear i candidat socialista a la reelecció, Francesc Antich, ha assegurat que "la capacitat i experiència" d'Alfredo Pérez Rubalcaba és "per sobre de molta altra gent" a l'hora d'optar a la successió de José Luis Rodríguez Zapatero. En una entrevista a EFE, abans que Zapatero ha anunciat que no es presentaria, Antich ha elogiat Rubalcaba tot i que ha dit que si el PSOE té "una persona jove amb una gran fortalesa i amb una gran capacitat política aquesta és Carme Chacón". Antich ha recordat que "qui ha de triar la persona que ha de representar el PSOE ha de ser el PSOE i ningú més".
Anar al contingut