ERC i el PSC tindrien els vots suficients per tirar endavant els comptes (ACN/Mariona Puig)

El PSC intenta convèncer Aragonès per negociar els pressupostos mentre Junts se n'allunya

Junts adverteix que els comptes que plantejava Giró han canviat i responien a un govern de coalició, mentre que la CUP ja s'ha autodescartat

RedaccióActualitzat

L'endemà de la reunió entre Salvador Illa i Pere Aragonès, el líder dels socialistes catalans ha lamentat la passivitat del president per tancar un acord que eviti endarrerir la presentació dels pressupostos.

Després d'una visita a l'Hospital de Santa Caterina a Salt, Illa ha advertit que governar en minoria no pot suposar un fre i ha demanat que "la fractura del govern no generi una factura que hagin de pagar els ciutadans de Catalunya":

"Catalunya funciona, el que no funciona és el govern de la Generalitat, i els catalans no n'han de pagar les mancances."

"Si volen pactar amb nosaltres -els pressupostos del 2023- serem responsables, no barrejarem llibretes", ha dit Illa, que ha apel·lat el govern a actuar amb "responsabilitat", perquè "el contrari és passivitat", ha dit, i a la "política útil" perquè hi hagi uns pressupostos a Catalunya.

Aragonès s'ha reunit els últims dies amb els equips econòmics dels grups parlamentaris, amb qui ara començarà a negociar l'executiu.

Després del trencament del govern, l'aprovació dels pressupostos posarà a prova la relació entre el govern en minoria de Pere Aragonès i els seus antics socis, ara com a flamant partit de l'oposició.

El president hi confia per tirar endavant els comptes, i situa Junts entre els aliats prioritaris juntament amb la CUP, que ja s'ha autodescartat, i els Comuns.

La sortida del partit de Laura Borràs del govern ha deixat Pere Aragonès en minoria davant el repte d'aprovar la que és la llei més important de l'any.

Si Junts no hi dona suport, ERC hauria de mirar cap al PSC, amb qui també tindria el suport suficient, però és un supòsit que per ara els republicans no plantegen.


Els canvis en la proposta de Giró

El conseller Giró ja tenia la feina avançada i havia distribuït les partides entre els diferents departaments, tenint en compte els objectius i els projectes que s'havien presentat. Ara, amb el relleu de consellers, els diners assignats s'han de revisar.

Des de Junts s'ho miren tot plegat des de la distància que dona ara estar fora del govern i adverteixen que, a l'espera de veure els números, els pressupostos no són els que va fer el seu exconseller d'Economia. Així ho assegura a TV3 Josep Rius, que és el portaveu del partit:

"Van ser uns pressupostos fets des de la lògica d'un govern de coalició. Els va fer Giró en funció d'uns equilibris que ERC no va respectar. Ara esperem veure els pressupostos d'un govern en minoria. Junts hauria fet uns pressupostos diferents si hagués governat sola."

I com marcarà perfil ara Junts des de l'oposició? Un dels aspectes en què pensen incidir és la fiscalitat. Aquí toparan amb Pere Aragonès, que diu que els impostos no es toquen.

Junts, però, recorda que tant en el seu programa electoral com en la ponència de l'últim congrés del partit es va incloure el compromís de suprimir l'impost de successions i donacions i treballar per eliminar també el de patrimoni. Però la rebaixa impositiva que voldria Junts va més enllà, explica Rius:

"Patim un dèficit fiscal molt gran amb una doble càrrega impositiva que suporten els catalans.... Si hi hagués un govern en minoria, Junts es plantejaria una rebaixa de la càrrega impositiva dels catalans. Determinats trams de l'IRPF, rendes mitjanes i baixes."

Malgrat un primer contacte que Junts considera protocol·lari entre Pere Aragonès i Jordi Turull després del trencament del govern, la negociació dels pressupostos entre els antics socis de govern encara no ha començat.

Junts ara resta a l'espera de sentir els cants de sirena dels republicans i d'entrar en la ronda de contactes que farà el president Aragonès amb els diferents grups parlamentaris.

 

ARXIVAT A:
JxCatERCPSCPere AragonèsGeneralitat de CatalunyaPressupostos de la Generalitat Salvador Illa
Anar al contingut