El secretari general de Junts durant l'obertura del Congrés Nacional del partit
El secretari general de Junts durant l'obertura del Congrés Nacional del partit (ACN/ Jordi Pujolar)

Junts rebutja la taula de diàleg i la compara amb un grup de WhatsApp: "Serveix per quedar"

El partit celebra la segona part del seu congrés i també ha volgut mostrar una imatge d'unitat i suport a la presidenta del Parlament, Laura Borràs

RedaccióActualitzat

Junts rebutja ser a la taula de diàleg i diu que només hi seran per parlar d'autodeterminació i amnistia amb garanties. En l'inici del congrés del partit, Jordi Turull l'ha comparat amb un grup de WhatsApp: "És una taula que serveix per quedar". Turull ha dit que no pensen fer de "socorristes" d'un Pedro Sánchez que, segons ell, és capaç d'ofegar Catalunya per salvar La Moncloa.

El secretari general de Junts ha qualificat de "cants de sirena enverinats" la insistència del govern espanyol, els últims dies, perquè Junts sigui a la taula de diàleg i negociació entre els dos governs.

Turull ha dit que no es deixaran intimidar, i que és el moment que els partits independentistes tornin a passar a l'acció per fer possible la independència. També ha fet, en clau interna, una defensa a fer bé les coses, amb el cor i el cap però no amb l'estómac, a centrar-se en les solucions, ha dit, i no en les excuses.

En la ponència política, Junts "defensa activar la declaració d'independència", però no hi posa cap termini. Sí que fixa aquest pròxim 1 d'octubre com "un punt d'inflexió" per "culminar la independència".


Suport a Laura Borràs

En l'arrencada del congrés que Junts fa a l'Hospitalet de Llobregat, per fixar la seva línia política i organitzativa, Borràs ha rebut el suport de Turull, que li ha assegurat que tindrà la militància al darrere si la volen fer caure.

La presidenta de Junts ha agraït les mostres de suport (ACN/ Jordi Pujolar)

La presidenta del Parlament i de Junts ha intervingut també per agrair les mostres de suport que ha rebut arran de la petició de la Fiscalia, que demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

Laura Borràs ha dit que Junts no està sent ni inhumà ni indiferent amb ella, i que prestigiar el Parlament vol dir seguir amb indiferència el que faci l'estat espanyol, que els vol, diu, agenollats i atemorits.

El partit ha introduït un canvi en la ponència organitzativa per garantir que Laura Borràs continuarà com a militant i, per tant com a dirigent del partit, encara que arribés a tenir una condemna ferma als jutjats. Junts considera que el seu és un cas de persecució judicial.

Borràs creu que la taula de diàleg pot portar a la paràlisi i una rendició de l'independentisme (CCMA)

Sobre l'agenda del retrobament del govern espanyol, Borràs creu que vol portar a la paràlisi, l'anestèsia i la rendició de l'independentisme.


Consulta a les bases sobre la continuïtat del govern

La ponència política de Junts per Catalunya manté viva la consulta a les bases sobre la continuïtat del partit en el Govern, encara que evita posar-li una data i la supedita als resultats de l'avaluació que està fent del pacte d'investidura amb ERC.

Segons han explicat diverses fonts del partit, totes les esmenes que demanaven la sortida immediata del govern o posar una data a la consulta han estat rebutjades.

Així, el text definitiu de la ponència que se sotmetrà a votació del plenari del congrés queda de la manera següent: "Junts per Catalunya presentarà dins del debat de política general de 2022 una sèrie de propostes destinades a preparar la culminació del procés d'independència. En cas que no s'aconsegueixi un acord satisfactori amb la resta de partits independentistes, i tenint en compte el balanç de l'acord de govern, Junts plantejarà a les seves bases les iniciatives adequades a aquesta situació, entre elles la continuïtat o no en el govern".


El pacte de la Diputació i els de les municipals

La ponència política de Junts també inclourà una proposta sobre la conveniència de mantenir o no el pacte a la Diputació de Barcelona amb el PSC.

Ara mateix, Junts no trencarà el pacte, tot i que Borràs era partidària de replantejar-lo si assumia el càrrec de presidenta del partit. 

De cara al futur, la ponència municipal aposta per pactar "de forma molt prioritària" amb partits favorables a l'autodeterminació, però sense vetar de forma rotunda altres fórmules. La formació assegura que respectarà l'autonomia local.

"Es prioritzaran sempre pactes amb partits amb què es comparteixi el mateix model de ciutat o de poble i que tinguin la independència de Catalunya dins el seu objectiu, però es respectarà l'autonomia local", ha explicat el responsable de la ponència de Política Municipal, Jordi Fàbrega, en roda de premsa.


Impost de successions i patrimoni

La ponència sectorial proposa eliminar l'impost de successions i donacions. També es contempla "la conveniència de suprimir" l'impost de patrimoni.

Segons ha detallat en roda de premsa el seu coordinador, l'exconseller Damià Calvet, també es planteja rebaixar els tipus màxim actual de l'IRPF del 50 al 45%. Ambdues propostes hauran de ser ratificades aquest diumenge en el plenari del congrés de la formació.

ARXIVAT A:
JxCatJordi TurullLaura Borràs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut