El PSC guanyaria les eleccions al Parlament, frec a frec amb Esquerra

Segons la forquilla d'escons, els socialistes podrien empatar amb els republicans

Actualitzat

L'efecte Illa impulsa el PSC a disputar-se el triomf amb Esquerra Republicana en les pròximes eleccions al Parlament. I és que els socialistes catalans guanyarien les eleccions i doblarien el nombre d'escons, segons l'últim baròmetre del CIS.

L'enquesta dona entre 30 i 35 diputats als socialistes. Això vol dir que, per la banda baixa, empatarien amb els republicans, que es mouen entre els 31 i els 33 escons.

A Junts per Catalunya li dona encara una forquilla més àmplia, de 20 a 27 diputats. Els de Puigdemont baixarien de segona a tercera força política. I Ciutadans, que va guanyar les últimes eleccions en nombre d'escons, ara n'obtindria entre 13 i 15.

Darrere seu, En Comú Podem, la CUP --que també dobla escons-- i el PP, que aquest cop tindria grup propi. Vox segueix la tendència a l'alça; el CIS li atorga entre 6 i 10 diputats.

 

Destaca l'elevat nombre d'indecisos, amb un 50,7%, els que no saben o no contesten què votaran.

L'enquesta, amb 4.300 participants, es va fer del 2 al 15 de gener, quan Salvador Illa ja havia estat proclamat candidat del PSC.

 

Transvasament de vots

Una de les dades que revela l'enquesta del CIS és d'on provenen els nous votants del PSC. La majoria venen dels comuns i, en menor mesura, de Cs. Un 19,9% dels que van votar comuns el 2017 ara diuen que votarien PSC i un 13,9% dels que van votar Cs ara votarien socialista.

També, segons l'enquesta, obtindria un 19,1% de vots de persones que a les últimes eleccions al Parlament no van votar i un 17,6% que no tenien edat per fer-ho.

En el bloc independentista, el transvasament de vots entre Junts i Esquerra és bastant similar. La diferència, però, és que Esquerra acapara un 22,3% dels vots dels que el 2017 encara no tenien 18 anys, mentre que només un 4,1% diuen que votaran Junts.

Una de les raons per les quals el PDeCAT, segons el CIS, no obtindria representació és que només un 4,7% dels votants de Junts ara diuen que el votaran.

Pel que fa a Vox, la majoria de vots li provenen de votants del PP, seguit de Ciutadans.


El ministre Illa, únic aprovat

Pel qu fa a la valoració dels líders, Salvador Illa és l'únic candidat que aprova, amb un 5 pelat i --a banda-- és el candidat preferit per presidir la Generalitat. La resta estan per sota, i destacat la irrupció de Dolors Sabater, amb un 4. Tot un seguit de resultats que cal emmarcar en el més del 50 per cent d'enquestats que encara no saben què votaran.

 
ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut