Miquel Iceta a la trobada federalista del PSC (ACN)
Miquel Iceta a la trobada federalista del PSC (ACN)

El PSC descarta una reforma de la Constitució aquesta legislatura

RedaccióActualitzat

El PSC no veu possible una reforma de la Constitució aquesta legislatura. Miquel Iceta creu que el que cal és avançar en reformes pragmàtiques que permetin, per exemple, que les autonomies puguin exercir les seves competències sense entrebancs.

Iceta ha clausurat la Convenció Federalista de la Fundació Campalans. El líder del PSC s'ha mostrat convençut que la solució al conflicte català passarà pel federalisme, però dubta que es pugui fer aviat una reforma constitucional.

"La divergència política en aquest moment entre les principals forces polítiques espanyoles és molt gran i no permet anunciar o preveure una reforma imminent. Vull ser clar al respecte. Crec que fins que no tinguem unes mínim garanties que ens en sortirem millor que el 78, no situem això com el gran objectiu per no generar frustracions abans d'hora."

Malgrat això, el líder del PSC creu que és la "solució" al conflicte entre Catalunya i l'Estat "és la forma política de fraternitat".

Però mentre no hi hagi reforma de la Constitució, Iceta creu que ara toca blindar les competències. Diu que el problema de Catalunya no passa per tenir més competències, sinó per garantir que les atribucions que ja té es puguin exercir "sense entrebancs". Iceta diu que el següent "repte" és aconseguir una participació "decisiva" de les autonomies en les polítiques del mateix Estat. I avisa els independentistes que no es pot tenir tot:

"Negociar més autogovern és incompatible amb mantenir la possibilitat de trencar."

A la trobada federalista hi han participat representants de diferents partits com el republicà Joan Tardà, Jéssica Albiach dels comuns, Ferran Pedret del PSC, el president del Senat, Manuel Cruz, l'exministre popular José Manuel García-Margallo o Nacho Martín Blanco de Ciutadans, entre d'altres.

 

 

Al seu torn, el president del Senat, Manuel Cruz, ha proposat reconèixer la diversitat d'identitat, clarificar les competències i el finançament de les autonomies, i reformar el Senat per fer una cambra "autèntica" de representació territorial.

ARXIVAT A:
PSCProcés català
Anar al contingut