El primer soldat rus jutjat per crim de guerra es declara culpable d'assassinar un civil

S'enfronta a una condemna de cadena perpètua per haver disparat contra un home de 62 anys mentre estava telefonant a pocs metres de casa seva

RedaccióActualitzat

El primer soldat rus jutjat per un crim de guerra a Ucraïna des de l'inici de la invasió russa ha reconegut tots els càrrecs que se li imputen, en un judici que segueix en marxa. Segons les primeres informacions, quan li han preguntat si admetia sense reserves els fets, inclosos el crim de guerra i l'assassinat premeditat, el suboficial Vadim Xiximarin hauria contestat que "sí", segons l'agència France Presse.

El judici s'ha celebrat a Kíiv (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

El sergent, de 21 anys, estava acusat d'haver disparat al cap a un home de 62 anys desarmat, a través de la finestra oberta d'un cotxe robat a la regió de Sumi, al nord-est d'Ucraïna. Per això es podria enfrontar una pena de cadena perpètua. La seva defensa al·legava que Xiximarin va rebre l'ordre de disparar a l'home per evitar que digués als defensors ucraïnesos la seva ubicació.

"Amb aquest primer judici, enviem un senyal clar que tots els autors i totes les persones que van ordenar o assistir a l'hora de cometre's els crims a Ucraïna no n'evitaran la responsabilitat", ha assegurat la fiscal general, Irina Venediktova.

Jutgen a Ucraïna el primer soldat rus acusat de crims de guerra
El soldat acusat de crims de guerra arribant a la seu judicial ucraïnesa, a Kíiv (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

La Fiscalia General d'Ucraïna està investigant més de 10.000 potencials crims de guerra, comesos en menys de tres mesos, i que involucren més de 600 sospitosos. Mentrestant, Moscou ha negat reiteradament haver atacat civils.


Assassinat a pocs metres de casa

Segons la fiscalia, el sergent Vadim Xiximarin comandava una petita unitat dins d'una divisió de tancs quan el seu comboi va ser atacat. Amb quatre soldats més, va robar un cotxe.

Mentre conduïen a prop del poble de Txupakhivka, es van trobar un home de 62 anys que empenyia la bicicleta mentre parlava per telèfon. "Un dels soldats va ordenar a l'acusat matar el civil perquè no els denunciés", segons la justícia ucraïnesa, que especifica que l'home va "morir a l'acte", a unes desenes de metres de casa seva.

A principis de maig, les autoritats ucraïneses van anunciar la seva detenció sense donar-ne detalls, mentre publicaven un vídeo en què Vadim Xiximarin deia que havia anat a lluitar a Ucraïna per "donar suport econòmic a la mare".

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut