Manifestants davant la residència del primer ministre de Malta mostren la fotografia de la periodista assassinada (Reuters)
Manifestants davant la residència del primer ministre de Malta mostren la fotografia de la periodista assassinada (Reuters)
Malta

El primer ministre de Malta, a la corda fluixa pel cas de l'assassinat d'una periodista

Daphne Caruana, assassinada el 2017, investigava els Papers de Malta i les implicacions de ministres del govern en un cas de corrupció

RedaccióActualitzat

Milers de persones s'han congregat aquest divendres a la nit a l'exterior de l'oficina del primer ministre maltès, Joseph Muscat, per exigir-li que dimiteixi. Portaven banderes malteses, però també fotografies de la periodista Daphne Caruana.

Aquesta periodista va ser assassinada l'octubre del 2017, amb una bomba adossada al seu cotxe, quan investigava un cas de corrupció que esquitxava dos ministres i el cap de gabinet del govern de Muscat.

La reportera va participar en la investigació dels anomenats Papers de Malta, que va revelar com Malta s'havia convertit en un paradís fiscal en el si de la Unió Europea per a grans empreses i fortunes privades.

Caruana havia descobert que el ministre de Turisme i el d'Economia haurien cobrat comissions il·legals d'una societat amb seu a Dubai propietat de l'empresari maltès Yorgen Fenech.

L'empresari maltès Yorgen Fenech (Reuters)

La setmana passada es va detenir aquest empresari quan intentava abandonar el país amb el seu iot. Està investigat com a presumpte instigador del crim, després de les revelacions fetes per un dels implicats en la mort de la periodista. Ara, l'empresari està en llibertat sota fiança, però ha acusat com a cervell del crim el cap de gabinet i amic del primer ministre, Keith Schembri.

El ministre de Turisme ha dimitit i el d'Economia ha renunciat mentre dura la investigació i al cap de gabinet de Muscat l'han detingut poc després d'abandonar el càrrec. Tots neguen que hi tinguin res a veure, però des de fa dos anys eren en el punt de mira per les revelacions de Caruana.

El primer ministre de Malta, Joseph Muscat, es resisteix a dimitir malgrat la pressió popular (Reuters)


En un comunicat, l'oficina del primer ministre ha anunciat que "Muscat continuarà centrat en la prioritat que es tanqui un dels casos criminals més grans de la història del país".

Joseph Muscat ocupa el càrrec de primer ministre de Malta des del 2013. Va ser reelegit amb un ampli suport popular, però ara la població no perdona el primer ministre per haver protegit durant tot aquest temps els membres del seu gabinet implicats en l'escàndol i li demana obertament que dimiteixi.

ARXIVAT A:
Corrupció
Anar al contingut