Madrid

El primer 12 d'Octubre de Felip VI com a rei recupera la desfilada aèria

Defensa estima el cost de la desfilada en 800.000 euros, semblant al de l'any passat, sense comptar l'exhibició aèria perquè aquestes hores de vol ja estaven programades

RedaccióActualitzat

La primera desfilada militar del Dia de la Hispanitat que presideix Felip VI com a rei recupera aquest any l'exhibició aèria després de dos anys d'absència.

En aquest 12 d'Octubre, hi participen 52 aeronaus, tant espanyoles com estrangeres. Per terra, desfilen uns 3.000 militars, inclosos representants de diversos països del Magreb, i 43 vehicles no blindats que marxaran pel centre de Madrid, entre la plaça de Colón i el passeig del Prado.

L'acte d'aquest any té un cost semblant al de l'any passat, uns 800.000 euros, sense comptar-hi l'exhibició aèria, que forma part del pressupost de l'Exèrcit de l'Aire.

Els actes han començat cap a les 10:30 hores amb l'arribada dels reis a la plaça de Neptuno de Madrid, on han estat rebuts per les principals autoritats civils i militars. A continuació, Felip VI ha passat revista al batalló de la Guàrdia Reial.

Primera desfilada com a rei

Igual com el 2013, els actes estan presidits pel rei Felip i la reina Letícia, però aquesta vegada ja com a monarques. L'any passat ho van fer encara com a prínceps d'Astúries en substitució del rei Joan Carles, que acabava de ser operat del maluc.

Els reis Joan Carles i Sofia no hi assisteixen tampoc aquest any. En canvi, per primera vegada, hi ha les filles del rei, la princesa Elionor i la infanta Sofia.

Els monarques estan acompanyats durant la desfilada a la tribuna principal pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pels presidents del Congrés i del Senat, i per ministres i autoritats autonòmiques i locals.

Hi han assistit la majoria de presidents de les comunitats autònomes, però amb dues absències notables: el president de la Generalitat, Artur Mas, i el lehendakari, Iñigo Urkullu. També hi ha faltat el president asturià, Javier Fernández, per motius d'agenda.

Primera també de Pedro Sánchez

Entre els que s'estrenen a assistir a la desfilada hi ha el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, just una setmana després de la polèmica per les seves paraules a favor d'invertir més en despesa social i menys en Defensa.

Un cop acabat l'acte, els reis s'han traslladat al Palau Reial per oferir la tradicional recepció a les més altes autoritats de l'Estat, un acte al qual assisteixen unes 1.500 persones.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut